Aankomende maandag is een schrikkeldag. Eens in de vier jaar komt het voor dat februari 29 dagen telt. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekende dat gezinnen deze dag 18 euro inleveren. Alleenstaanden komen gemiddeld gezien uit op een negatief saldo van 3 euro. Maar hoe zit het met studenten?    

Een dag ‘gratis’ gebruikmaken van je sportschoolabonnement of Netflix-account klinkt aantrekkelijk, maar is dat wel echt zo? Nou, toch niet helemaal. “Je moet het zo zien: de kosten nemen niet toe, en toch heb je een dag extra,” vertelt Nibud-woordvoerster Annemarie Koop. “Voor studenten is deze dag in principe niet anders dan voor gezinnen en alleenstaanden. Natuurlijk heeft het ook voor hen gevolgen. Aan de ene kant biedt het kansen, maar toch moet je een dag langer doen met je studiefinanciering. Als je op kamers woont, betekent het een dag meer gas, water en licht betalen.”

Nibud

Het Nibud baseerde zich op gemiddelden. Een gezin van 2 kinderen met een maandinkomen van 3.000 euro per maand geeft aanstaande maandag 60 euro extra uit.  Ze verdienen daarentegen 47 euro door bijvoorbeeld een dag gratis internetten en tv-kijken. Dat brengt het totaal op min 18 euro. Alleenstaanden hebben iets minder kosten, maar nog minder baten. Zij eindigen de schrikkeldag met een negatief bedrag van 3 euro. Voor studenten zijn geen cijfers berekend. Toch zullen zij ook rekening moeten houden met de financiële voor- en nadelen.