De fietsroute Van Gogh-Roosegaarde is door de jury van De Fiets- en WandelBeurs uitgeroepen tot mooiste fietsroute van het jaar 2016. De route is geopend sinds 2014 en ontworpen door Daan Roosegaarde in samenwerking met bouwbedrijf Heijmans. Het pad is verlicht met steentjes om ‘Starry Night’ na te bootsen. Daarnaast zie je tijdens de tocht verschillende hoogtepunten terug uit het werk van Van Gogh.

De fietsroute bokste op tegen deze drie andere genomineerde fietsroutes:

Het ontbreken van een thema bij de andere routes was volgens Bert Sitters, voorzitter van de jury, een van de doorslaggevende factoren om het eerbetoon aan Van Gogh te laten winnen. ´´De Van Gogh route had echt een sterk thema. Dat hing er bij de rest niet zo nadrukkelijk bij´´, legt de voorzitter verder uit.  Andere pluspunten waren duidelijkheid en creativiteit. De charme zit volgens Sitters dan ook in de kunstzinnigheid van het project. ´´De oude schilderijen van de kunstenaar zie je in het landschap terug. Het is alsof je door een decor fietst’’, zegt de voorzitter.

Starry Night

Nadat het fietspad opnieuw geasfalteerd is, is het pad bestrooid met duizenden glinsterende stenen. Volgens bouwbedrijf Heijmans is het fietspad op vijf manieren bijzonder. ‘’De stenen laden met behulp van innovatieve technologie overdag op en geven ‘s avonds licht’´, voegt een medewerker van Heijmans daar aan toe. De schitteringen zijn verdeeld in een patroon. Dit patroon is geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Starry Night’ uit 1889. Er zit zelfs een ecologisch aspect in het project.´´De verlichting van het fietspad mag niet te ingrijpend zijn, zodat de leefomgeving van de dieren niet wordt verstoord. De intensiteit van de lichtgevende stenen is hier natuurlijk op afgestemd´´,  aldus het bouwbedrijf. Daan Roosegaarde heeft zijn werk een eigen naam gegeven, namelijk techno-poëzie. “Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar techno-poëzie voor mij voor staat’’, zegt de ontwerper.

Bron: Studio Roosegaarde