De organisatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kan de gestelde doelen om het water schoner te maken niet halen. Het gaat om het water waar onder meer de roeiers en zeilers zullen gaan strijden om de medailles.

De organisatie van de Olympische Spelen deed zeven jaar geleden de belofte om de watervervuiling tegen te gaan. Er is sprake van twee problemen: het water is onhygiënisch en in het water drijven veel voorwerpen. De voorwerpen kunnen klein zijn zoals plastic en dode vissen, maar er kan bijvoorbeeld ook een bank tussen drijven. “Het is natuurlijk niet eerlijk als ik tijdens de wedstrijd tegen een bank aan vaar en jij niet”, vertelt Simon Keizer, persvoorlichter van team Delta Lloyd. Daarvoor is dan ook een internationale jury die het puntenaantal weer op kan krikken zodat de strijd eerlijk blijft.

Het probleem komt doordat de stad om de baai heen gebouw is. De afvalverwerking is daar ook niet echt up-to-date, “Het is daar zoals het hier dertig jaar geleden was”, vertelt Keizer. Volgens hem is het niet zomaar opgelost. “Ze kunnen het water schoonmaken, maar het rioolwater blijft er gewoon in lopen. Wanneer er veel controle is en er bijvoorbeeld netten geplaatst worden, is dit wel op te lossen.” De bacteriën en virussen blijven een probleem. “Wij maken op dit moment gebruik van een spray die bacteriën dood. Daarmee proberen we te voorkomen dat mensen ziek worden, maar het blijft natuurlijk uitkijken.”