Gianni Infantino is na de FIFA-verkiezing van vandaag de nieuwe president van de FIFA. Hiermee volgt hij de veel besproken Sepp Blatter op. Lang leek het er op dat het nachtwerk zou worden, maar Infantino liet concurrent sjeik Salman achter zich.

➡ CHECK HIER HET LIVEBLOG OVER DE FIFA-VERKIEZING!

Toen de FBI verschillende FIFA-topmannen oppakte, werd het heet onder de voeten van Sepp Blatter. Hij besloot op te stappen en dus kwam er een heuse FIFA-verkiezing. Het zag er naar uit dat het een lange zit zou worden. De in totaal vijf kandidaten, Gianni Infantino, Prins Ali Bin Al-Hussein, Sjeik Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa, Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale, kregen allen een kwartier de tijd om de in totaal 207 stemgerechtigde staten te overtuigen op hen te stemmen. De speeches van Infantino en sjeik Salman lieten de meeste indruk achter. Tegen de tijd dat de betogen voorbij waren en stembussen open waren, was er ook al een kleine vijf uur verstreken. Toch was er wel het nodige gebeurd.

Zo trok Tokyo Sexwale zich aan het einde van zijn speech terug uit de verkiezing. Na een vermakelijke toespraak, waarin hij de lachers op zijn hand kreeg, besloot de Afrikaan om de weg vrij te maken voor de andere gegadigden.

Na de tweede stemronde liet Infantino zijn tegenstanders ver achter zich. Met 115 stemmen behaalde hij een meerderheid van de stemmen, wat genoeg was om tot de nieuwe FIFA-president verkozen te worden. Na de eerste ronde was het verschil tussen Infantino en sjeik Salman slechts drie stemmen. Het leek erop dat er nog wel een derde stemronde zou komen, maar verrassend genoeg wist Infantino zo’n dertig stemmen extra binnen te halen.

FIFA-verkiezing niet verrassend voor Nederland

Van te voren maakte KNVB-directeur Bert van Oosterveen al bekend dat hij namens de Nederlandse voetbalbond op Infantino zou stemmen. “Zijn plannen komen grotendeels overeen met de plannen die wij al eerder maakte”, vertelde Oostveen aan Voetbal International. “Hij is wat ons betreft de meest geschikte kandidaat. Wij houden er niet van om politieke spelletjes te spelen en dus spelen wij open kaart door onze stem openbaar te maken.”

Volg ons ook op onze social media: Facebook en Twitter!