Donderdag 25 februari stond het brein achter het psych-popproject Yuko Yuko, Elias Elgersma, in de Hall of Fame in Tilburg. De popartiest uit Dokkum heeft onlangs zijn nieuwe album More Than A Facebook Friend uitgebracht. Reden te meer om een mini-tour te starten door Nederland.

Met de winterse kou is het publiek uitermate blij om eindelijk binnen te zijn. Elias en zijn band stormen het podium op. Ze hebben vijf minuten nodig om te soundchecken en ze gaan van start. Elias probeert al snel de sfeer in de zaal te op te draaien. Na drie nummertjes van zijn nieuwe album is de relatie tussen hem en de zaal gegroeid. Elias vraagt aan het publiek of ze naar voren willen komen. Als brave en gehoorzame schapen luisteren ze naar de frontman van Yuko Yuko. Het enthousiasme spat er meteen van af. Na elk nummer wordt er levendig geapplaudisseerd. De zanger doet soms een elektrische gitaar om en speelt gezamenlijk mee met de synthesizerchick. Yuko Yuko maakt er een relaxt avondje van in de Hall of Fame.IMG_0180

Yuko Yuko is ontstaan toen Elias ongeveer zestien jaar was. ”Ik ging met wat synthesizer-apps aan de slag op m’n iPad. Veel experimenteren. Het is niet dat ik op jonge leeftijd al op het podium stond te zingen. Het is gewoon veel aankloten geweest en opeens sloeg het wat aan bij mensen. Toen heb ik wat optredens gehad in Amsterdam, Nijmegen en Den Helder. Na die optredens heb ik mijn vrienden gevraagd om met mij een band te vormen, voor de liveoptredens. Zij hadden ook bijna niet op het podium gestaan, maar ze vonden het een hartstikke tof idee.”

Hoe Elias op de naam is gekomen, was een ingewikkelde vraag. ”Vroeger als kind vond ik Blur altijd leuk. En die deden iets met het woord ‘Yuko’. Ik weet het eigenlijk ook niet precies. Ik snap trouwens ook niet waarom ik het woord twee keer heb gebruikt. Net zoals de band Everything Everything of Django Django. Ik zei laatst tegen mijn bandgenoot Jaap: ‘Dat vind ik toch zo stom die dubbele bandnamen’ waarop hij zei: ‘Maar het is toch ook Yuko Yuko?’ Ik weet het gewoon echt niet.”

Nieuwe album

More Than A Facebook Friend is na ongeveer een jaar muziek maken ontstaan. Elias had niet de intentie om een album te maken. Het is eigenlijk plotseling zo gekomen. ”Het is toch anders om een album uit te brengen. Eerst maakte ik wat EP’s, maar nu maak je in één keer een veel groter geheel. Eerst dacht ik: het moet zo goed mogelijk kloppen. Maar uiteindelijk dacht ik: ik moet eigenlijk zoveel mogelijk tracks opnemen. Zo ben ik dus veel gaan experimenteren met dit als resultaat. Nu zijn het zestien diverse en verschillende nummers geworden op één plaat. Zo heb ik de eisen van mensen dat een album ‘één geheel moet zijn’ opzij gegooid. Anders is het moeilijk om te blijven focussen op je werk.”

Tour

Liek de Jong, sessiebassist, speelt pas drie maanden mee met de liveoptredens van Yuko Yuko. Ondanks de korte periode, geniet hij ervan. ”Het reizen door Nederland bevalt ons wel. We krijgen altijd goede respons op onze optredens. Onze concentratie is uitstekend en we maken veel plezier. De ‘fun-meter’ kan behoorlijk uitslaan. We rijden nu rond in een klein busje met onze eigen chauffeur. En we hebben nu ook onze eigen geluidsman. We zijn dus met een grote groep en daardoor is het best wel krap in het busje. Ondanks dat hebben we het heel gezellig samen!”IMG_0182

De mini-tour door Nederland doet nog twee steden aan. Zo is de band nog te zien in Rotterdam en in Groningen. Daarna gaan ze op internationale tour. Mocht je nou benieuwd zijn naar More Than A Facebook Friend, klik dan hier.