The Revenant is voor vanavond de grote favoriet om de belangrijkste Oscars te winnen. Zo wordt verwacht dat het beeldje voor Beste acteur, Beste regie en Beste film naar deze film gaan. Maar wat nu als The Revenant niet had meegedaan dit jaar?

“Zonder twijfel, Mad Max: Fury Road zou dan winnen voor beste film”, zegt Rick Schuttinga van het online platform De Filmrecensent. Mad Max: Fury Road heeft na The Revenant de meeste nominaties. The Revenant heeft er twaalf; Mad Max: Fury Road heeft er tien. “Al gaat de strijd nu met The Revenant erbij ook tussen deze twee films. Anderen hebben het nog over Spotlight als winnaar, maar dat zie ik niet gebeuren”.

The Revenant gaat over het verhaal van Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) die met een groep pelsjagers op pad is. Tijdens deze tocht komen er allerlei dingen op zijn pad, waardoor hij in gevaar komt. De concurrent Mad Max: Fury Road gaat over Max Rockatansky die op vlucht slaat voor Immortan Joe. Deze film speelt zich af na een nucleaire oorlog. Door deze oorlog is water en voedsel voor de mensen erg schaars geworden.

Volgens Schuttinga zou ook de Oscar voor Beste regie naar Mad Max: Fury Road gaan. “Deze film is wel kansloos tegenover The Revenant van Iñárritu”. Alejandro G. Iñárritu kan de derde regisseur ooit worden die twee keer achter elkaar de Oscar wint voor Beste regie. De laatste keer dat een regisseur dat voor elkaar kreeg was in 1949-1950. Vorig jaar won Iñárritu met Birdman.

Dit jaar is het jaar dat hij hem moet krijgen. Leonardo DiCaprio is al vijf keer eerder genomineerd voor een Oscar, maar won nog nooit het felbegeerde beeldje. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat hij hem dit jaar krijgt. “Als hij dan nog van iemand concurrentie heeft is het van Michael Fassbender voor zijn vertolking van Steve Jobs – al was Eddie Redmayne ook uitstekend in The Danish Girl”, zegt Schuttinga.

Ook moeten de prijzen voor Beste vrouwelijke hoofdrol en die voor Beste mannelijke en vrouwelijke bijrol weggegeven worden. Voor de Beste vrouwelijke hoofdrol gaat het tussen Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (Room) en Saoirse Ronan (Brooklyn). “Persoonlijk kies ik voor Blanchett of Ronan, maar ik denk toch Larson vanwege haar eerdere overwinningen. Bij Beste mannelijke bijrol kom ik toch weer uit op The Revenant en daarmee dus Tom Hardy. Mocht The Revenant niet meedoen, dan wint Mark Rylance (Bridge of Spies) voor zijn uitstekende vertolking van Sovjet spion”. Voor de Beste vrouwelijke bijrol is geen discussie te voeren volgens Schuttinga. “De echte winnares is Kate Winslet voor haar rol in Steve Jobs”.

Mocht je benieuwd zijn naar deze films, hieronder vindt je een aantal trailers:

Trailer The Revenant.

Trailer Mad Max: Fury Road.

Trailer Steve Jobs.