Het is bijna zover. Homo’s en lesbiennes die een geregistreerd partnerschap mogen aangaan in Italië. Volgens Anouk Michiels, lesbienne en moeder van een zoon, is dit nog niet voldoende omdat homoseksuele nog steeds geen recht hebben op het adopteren van kinderen. Selina Hulshof geeft voorlichtingen om mensen in Nederland bewust te maken over de homogemeenschap. Zij denkt dat er nog een lange weg te gaan is.

Waarom denk je dat Nederland verder ligt dan andere landen?
”Nederland heeft eind vorige eeuw een proces gehad waarbij mensen het geloof los hebben gelaten. Dat is naar mijn mening een belangrijke reden dat mensen vrijer zijn geworden. Mensen hoeven zich in ons land minder te schamen om openlijk homo of lesbienne te zijn. Bovendien worden er ook veel voorlichtingen op scholen gegeven waardoor jonge mensen zich er bewust van worden. Dit zorgt ervoor dat mensen er openlijk over durven te praten. Bovendien spelen de media ook een belangrijke rol hierin.  Er zijn in Nederland een paar bekende homo’s waar veel over geschreven en gezien wordt. Dit zorgt ervoor dat het meer geaccepteerd is.”, aldus Hulshof.

Michiels denkt dat openheid ook een belangrijke rol speelt. ”Nederland is een land met veel nationaliteiten. Er is gelukkig veel begrip en openheid om jezelf te zijn. Ongeacht je kleur  of seksuele voorkeur, mensen zijn hier erg tolerant. Openheid is altijd goed als je het bespreekbaar maakt, wat in Nederland wel het geval is. Door er over te praten neemt de taboe af.”

Waarom loopt Italië achter?
Hulshof en Michiels denken beide dat het te maken heeft met de kerk die in Italië een belangrijke rol speelt. ”We moeten niet vergeten dat Italië nog een gelovig land is. Er wordt nog steeds veel druk uitgeoefend door de kerk.  Het geloof heeft een traditioneel plaatje dat een man en een vrouw aanprijst. Het is daarom al heel wat dat er in het buurland een wet gaat komen dat mensen van gelijke aard mogen trouwen. Dit is al een hele stap vooruit. Wel is het goed om te blijven streven voor meer vrijheden, want het hebben van kinderen is erg belangrijk voor veel mensen.”, aldus de lesbienne die voorlichtingen geeft. Michiels voegt daar aan toe dat de kerk van grote invloed is op de acceptatie van anders zijn.

Hoe kijk je tegen het feit aan dat er nog geen kinderen geadopteerd mogen worden in Italië?
”Elke stap is er een. Dat er een wet komt dat homo’s en lesbiennes eindelijk een geregistreerd partnerschap kunnen aan gaan, is al een flinke stap vooruit.”, aldus Michiels. Ook Hulshof denkt dat een geregistreerd partnerschap een goede duw in de richting is. Toch is dit niet voldoende. ”Ik vind het alleen krom dat iedereen (en zeker de kerk) zich moet voortplanten.  Soms vraag ik me af of de omstandigheden en het niveau van de mensen wel toereikend is om zich maar voor te blijven planten. Bij ons is het geen ongelukje maar een diep gewortelde wens waar we behoorlijk moeilijke wegen voor moeten wandelen. Wij verdienen die kans op gelukkigheid.”, vertelt Michiels. Daarnaast vindt Hulshof dat homoseksuele nog steeds niet alle vrijheden hebben en dat zou volgens haar wel moeten. ”Het is een stap in de goede richting maar de ‘finish’ hebben we nog niet gehaald.”