Een 24-jarige vrachtwagenchauffeur die een ongeluk op de A2 veroorzaakte, waarbij een vrouw uit Eersel om het leven kwam, heeft een boete van vijfhonderd euro opgelegd gekregen. Daarbovenop krijgt hij nog een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden. Tenslotte moet hij ook een schadevergoeding van 3500 euro aan de nabestaanden betalen. Dat heeft de rechter in Den Bosch dinsdagmiddag bepaald.

De officier van justitie stelde twee weken geleden nog dat de chauffeur schuldig was aan de dood van Yvonne Lodewijks, vrouw van Feyenoord-keeperstrainer Patrick Lodewijks. Het Openbaar Ministerie (OM) was van mening dat de verdachte onoplettend gehandeld heeft, omdat de auto waar Lodewijks in zat goed te zien was in de spiegels van de chauffeur. Op dat moment werd een taakstraf van 240 uur geëist en een rijontzegging van anderhalf jaar.


Rechter gaat niet met OM mee
De rechter was het daar niet mee eens, dat bleek in de rechtszaal in Den Bosch. ‘’De Rechtbank volgt de officier van justitie niet in de uitspraak dat de chauffeur onoplettend was. Hij heeft alles gedaan wat van hem als bestuurder verwacht werd. Het overlijden van mevrouw Lodewijks valt hem niet direct ten laste te leggen.’’ Wel is de vrachtwagenchauffeur te verwijten dat hij een verkeersovertreding heeft begaan en zijn de dramatische gevolgen hier volgens de rechter niet los van te zien: ‘’De nabestaanden hebben grote schade opgelopen en een onherstelbaar leed te verwerken. Verdachte D., heeft gevaar op de weg veroorzaakt en het verkeer gehinderd.’’ De rechtbank toont desalniettemin begrip voor de trucker: ‘’D. gaat zwaar gebukt onder de gevolgen.’’

De advocaat van Deelen, Mark Broere, kan dit bevestigen. ‘’Mijn cliënt voelt zich erg opgelucht bij deze uitspraak.’’ Hij zal volgens Broere nooit meer hetzelfde achter het stuur zitten: ‘’Hij denkt er ieder uur aan. Het is heel confronterend als hij steeds in die vrachtwagen zit. Zijn leed valt dan wel in het niet vergeleken met dat van de nabestaanden, maar voor hem is het ook lastig om mee te leven.’’

Fataal ongeluk
Op 29 april 2015 speelde zich een fataal ongeluk af op de A2 bij Eindhoven. De vrachtwagenchauffeur verleende geen voorrang aan de bestuurder van een Peugeot (een vriendin van het slachtoffer), terwijl hij dit wel had moeten doen. Bij het uitvoegen raakte hij de auto en deze tolde naar de meest linker rijstrook. De auto kwam tegen de vangrail tot stilstand. Daarna knalde op volle vaart (zo’n 100 km per uur) een Nissan op de Peugeot, met dodelijke afloop voor Lodewijks. De bestuurder van de Nissan, die bij het ongeval ook gewond is geraakt, maakte volgens de rechtbank geen onderdeel uit van de schuldvraag. Broere daarentegen laat weten dat de bestuurder wel degelijk een aandeel had: ‘’In zijn verklaring liet de bestuurder van de Nissan weten dat hij voor de botsing op zijn navigatie keek. Dit had het OM achteraf wellicht beter kunnen onderzoeken.’’