Amerika is in de ban van Super Tuesday. Vandaag vinden in dertien van de vijftig staten de voorverkiezingen plaats van de presidentsverkiezingen. Donald Trump is de favoriet bij de Republikeinen in de meeste staten, terwijl Hillary Clinton dat is bij de Democraten. Alles over de uitslagenavond van Super Tuesday is te volgen op dit liveblog.

13.34 uur – Einde liveblog

Trump is de grote winnaar bij de Republikeinen met zeven keer winst in twaalf staten. Clinton veroverde zeven van de twaalf staten. Hiermee komt een einde aan het liveblog. Bedankt voor het volgen!

13.20 uur –  Cruz houdt stand in Alaska

Alle stemmen zijn geteld in Alaska. Cruz wint van Trump (36.4% om 33.5%), wat hem een kiesman meer oplevert.

08.01  uur – Nog niks beslist in het hoge Noorden

In Alaska is een tweestrijd gaande. Cruz (34.6%) neemt de leiding over van Trump (33.5%). In Alaska zijn er nog 28 kiesmannen te verdelen.

07.42 uur – Aantal kiesmannen

Trump loopt nog meer uit op zijn concurrentie en ook Clinton breidt haar voorsprong uit. De cijfers hieronder zijn afkomstig van CNN. 

07.14 uur – Eerste tussenstand Alaska

In Alaska is inmiddels 10,4% van de stemmen geteld. Er wordt alleen bij de Republikeinen gestemd. Trump (35%) staat voor op Cruz (30%) en Rubio (18%).

06.57 uur – De tussenstanden in een oogopslag (Afbeelding: New York Times)

uji

06.49 uur – Trump met de zege in Vermont

Het bleef lang spannend in Vermont, maar ook hier ging Donald Trump er net met de overwinning vandoor. Na 95% van de getelde stemmen is de voorsprong van Trump op Kasich 2%.

06.43 uur – Alaska begint met tellen

Ook in Alaska zijn de stembureaus inmiddels gesloten en wordt er begonnen met tellen.

06.19 uur – Alle stemmen geteld in Oklahoma

Oklahoma heeft als eerste staat de uitslag binnen (die zie je hieronder in percentages). Sanders wint bij de Democraten en haalt 21 kiesmannen binnen. Clinton pakt er vijftien. Bij de Republikeinen wint Cruz en neemt veertien kiesmannen mee uit Oklahoma. Trump en Rubio pakken er respectievelijk twaalf en elf.

06.05 uur – Een goedemorgen!

Super Tuesday is nog in volle gang. De stand van zaken zoals die nu is: bij de Democraten gaat Clinton in zeven staten winnen. Zoals in de staat Texas wat de hoofdprijs is, omdat die de meeste kiesmannen oplevert. Bernie Sanders gaat er in vier staten met de zege vandoor. Bij de Republikeinen gaat Donald Trump de grote winnaar worden. Tot nu lijkt de topfavoriet zeven staten naar zich toe te trekken. Cruz pakt er drie en Rubio nog één.

05.30 uur – Sanders viert overwinning al in Colorado 

Bernie Sanders kan waarschijnlijk zijn derde staat bijschrijven. In Colorado heeft hij na 35% van de stemmen een mooie voorsprong op Clinton (58% om 49%).

05.18 uur – CNN: Trump wint in Arkansas

Volgens CNN zou Trump ook in Arkansas winnen. Dat zou dan waarschijnlijk de zesde staat worden.

05.11 uur – Rubio aan de leiding in Minnesota

Rubio lijkt toch nog in één staat te gaan winnen. In minnesota heeft hij een ruime voorsprong op  de Republikeinen Cruz en Trump. Bij de democraten heeft Clinton een kleine voorsprong op Sanders (51% om 48%).

04.37 uur – Kasich laat van zich horen in Vermont

Republikein John Kasich kun je voor het presidentschap wel afschrijven. De man die vierde stond voor deze avond, hijgt Donald Trump in de nek in Vermont na 72% van de getelde stemmen (32% om 31%).

04.28 uur – Wat kan Sanders in Colorado?

In Colardo zijn bij de Democraten 79 kiesmannen te verdienen. Zoals het er nu naar uit ziet heeft Bernie Sanders flink wat klappen gekregen. In colorado zijn er nieuwe kansen. Na 5,4% van de getelde stemmen neemt hij een kleine voorsprong op Hillary Clinton (52% om 46%).

04.10 uur – Trump: ‘Rubio is the big loser of the night’

Donald Trump haalt bij zijn toespraak in Florida hard uit naar Marco Rubio. ”Hij is de grote verliezer, want hij heeft in geen enkele staat gewonnen.” Trump was wel aardig voor Ted Crux, die de Texas binnen hengelde : ”Ik feliciteer Ted met de overwinning in Texas, want ik weet hoe hard hij ervoor gewerkt heeft.”

03.59 uur – De conclusie van Super Tuesday?

Volgens NOS Amerikacorrespondent Arjen van der Horst is er weinig hoop meer voor de concurrenten van Trump.

03.50 uur – Comback Sanders in Oklahoma

Bernie Sanders heeft bij de Democraten de leiding genomen en lijkt deze niet meer weg te geven. Na 86,2% van de stemmen staat hij op 52% en Clinton op 41%. Bij de Republikeinen lijkt Ted Cruz (35%) deze staat naar zich toe te trekken voor Trump (29%)

03.11 uur – Round up 

Een klein overzicht van de situatie zoals die er nu op dit moment ziet. (Afbeelding: USA Today)

03.02 uur – Clinton spreekt

Hillary Clinton staat met een grote glimlach haar aanhang te woord in Florida.

02.51 uur – ‘Swing State’ Oklahoma

In Oklahoma is het heel erg spannend! Na 18,9% van de getelde stemmen leidt Ted Cruz (32%) bij de Republiekeinen met een zeer kleine voorsprong net voor Donald Trump (31%). Bij de Democraten heeft Clinton (50%) een voorsprong op Sanders (42%).

02.36 uur – Clinton op de goede weg

CNN voorspelt, in haar exitpolls, dat Clinton wint in Arkansas, Alabama en Tennessee bij de Democraten. Sanders zou alleen, zoals eerder vermeld stond, alleen in Vermont winnen.

02.27 uur – Ted Cruz leidt in Texas

Republikein Ted Cruz leidt in Texas. Na 0,6% van de stemmen staat Cruz (39%) ruim voor op Trump (29%). Texas levert vanavond de meeste kiesmannen op bij de Republikeinen. Cruz kan hierdoor weer een beetje ademhalen.

 02.11 uur – Trump soeverein in drie staten

Volgens de exitpolls van CNN wint Trump Massachusetts, Alabama en Tennessee. De verschillen met zijn concurrenten zijn enorm te noemen.

01.58 uur – Trump slaat slag in Georgia 

Donald Trump lijkt Georgia binnen te halen. Nadat 1% van de stemmen geteld zijn, heeft hij een ruime voorsprong op zijn belagers.

01.48 uur – Bernie Sanders nog zelfverzekerd

Democraat Bernie Sanders is ontzettend blij met zijn, waar het op lijkt, overwinning in zijn eigen staat Vermont. Ook al is deze staat niet van groot belang en het er op lijkt dat hij de veel belangrijkere staten (Virginia en Georgia) verliest: lijkt het er niet op dat hij de handoek in de ring wil gooien.

01.13 uur – Eerste Polls

CNN verwacht volgens hun eigen exitpolls dat bij Democraten Hillary Clinton wint in Viginia (110 kiesmannen)  en Georgia (116 kiesmannen). Bernie Sanders zou volgens hen in Vermont (26 kiesmannen) winnen. Een zeer goede uitslag dus voor Clinton, als dit uitkomt.

00.52 uur – Trump en Clinton met laatste offensief

Favorieten Donald Trump en Hillary Clinton zijn via twitter, in de laatste uren dat de stembus geopend is, nog steeds bezig om stemmen te winnen.

00.29 uur – Huidige tussenstand

Bij de Republikeinen doen er vijf kandidaten mee aan de strijd, maar de verwachting is dat het tussen Donald Trump, Ted Cruz en Marco Rubio. De eerstgenoemde staat ruim voor op de andere twee. Bij de republikeinen volstaan 1237 kiesmannen voor een nominatie. Bij de Democraten leidt Hillary Clinton op haar enige tegenkandidaat: Bernie Sanders. Hier volstaan 2382 kiesmannen voor de winst.

00.15 uur – De dertien Staten en kiesmannen

In totaal mogen dertien staten naar de stembus. Twaalf bij de Democraten en elf bij de Republikeinen. Bij de voorverkiezingen gaat het om het behalen van kiesmannen. Er zijn vanavond 1017 te verdelen bij de Democraten en 595 bij de republikeinen. Hieronder zie je in welke staten er wordt gestemd en hoeveel kiesmannen daar te verdienen zijn:

23.35 uur – Welkom!

Welkom en goed dat je op de late avond de moeite neemt om op nieuwsredactie.fhj te kijken om de Amerikaanse verkiezingen te volgen! Op ‘Super Tuesday’ stemmen dertien staten. Tussen 01.00 uur en 02.00 uur sluiten de stembussen. De uitslagen volgen dan in de vroege ochtend.