“Sorry mevrouw, u zal toch buiten moeten blijven.” Bij een barbier zijn vrouwen niet geliefd, ze mogen niet naar binnen. Wat is dat toch? Waarom willen ze geen vrouwen in de buurt tijdens een scheerbeurt?
Volgens Mark van Mierlo, barbier bij de Meesterbarbier in Tilburg, is het gewoon een kwestie van natuur. “Het is een natuurlijk dingetje dat door heel het leven wordt gecreëerd. Mannen zoeken elkaar op net zoals vrouwen dat doen.”

Het lijkt er op dat er een plek geschept wordt waar de heren even echt man kunnen zijn. Zonder de druk van de maatschappij om de perfecte man te zijn. Wat maakt het nou zo speciaal, alleen maar heren onder elkaar? “Het is eigenlijk niet zo bijzonder. Er wordt een biertje gedronken, er is ruimte om over moeder de vrouw te klagen en er worden veel flauwe grappen gemaakt.”

Reacties over het feit dat er geen vrouwen naar binnen mogen, vindt Mark vervelend. “Iedereen loopt te sputteren hierover. Het heeft er niks mee te maken dat we vrouwen niet mogen. We vinden vrouwen juist leuk. Het is simpel. Bij de schoonheidsspecialist wil jij toch ook niet dat je vriend er bij hangt? ”

Maar bij de schoonheidsspecialist wordt het andere geslacht niet geweerd bij binnenkomst. Hoe zit het juridisch in elkaar, mag je op grond van je geslacht wel ergens worden geweigerd? Uitgaand van Art. 1 over gelijkheid in de Grondwet zou het eigenlijk juridisch niet mogelijk zijn. Jacquelien Wilmen, werkzaam bij de Rechtswinkel in Tilburg, vertelt dat het bij kapperszaken en barbieren net iets anders ligt. “Wanneer er een gerechtvaardigd doel is het een ander verhaal. Bij kappers is er een verschil bij heren- of vrouwenkappers. In veel gevallen hebben ze bij kapperszaken, of dit geval barbieren, een opleiding specifiek voor het knippen van mannen. Dat zorgt voor het onderscheid.”

Volgens de Grondwet zou in principe de weigering niet mogelijk zijn maar door het gerechtvaardigd doel in zaken waar alleen een specifieke behandeling is voor een bepaald geslacht is het wel mogelijk.