Een welbekend fenomeen waar toch een schaamte over hangt, de zuigzoen. Van deze zogenaamde liefdesstempel kom je niet zomaar af. Dit kost over het algemeen wel een paar dagen rondlopen met een coltrui of sjaal. Maar waarom zetten we nou eigenlijk die zuigzoen?

Tom Gorny van de site Masterflirt denkt dat de zuigzoen vrijwel niet meer voorkomt. Niet bij studenten in ieder geval. “Met alle respect, dat is iets wat vrij puberaal als ik dat zo mag zeggen.”

Psychologie
Maar waarom zetten mensen nou eigenlijk die zuigzoen? Gorny vertelt dat het voornamelijk psychologisch is. “Een zuigzoen kun je het beste zien als het afbakenen van territorium. Als je iemand een zuigzoen geeft, laat je aan de rest van de wereld zien ‘kijk, dit is van mij’.” Het is ook een handige uitkomst als je scharrel nog date met anderen. “Op die date met die ander, kom je sowieso ter sprake in het gesprek, want waar komt die zuigzoen dan vandaan.”

Schaamte
Het gevoel van schaamte dat samenhangt met deze vlek in je nek, is per geslacht wel verschillend volgens Gorny. “Vrouwen vinden het over het algemeen niet zo tof als zij een zuigzoen hebben. Het vrouwelijke geslacht ziet dit iets minder als een prestatie”, gaat Gorny verder. “Mannen daarentegen vinden het wel vet als zij een zuigzoen in hun nek hebben. Het mannelijke geslacht voelt zich dan speciaal want de vrouw is geïnteresseerd genoeg geweest om hem een zuigzoen te geven.”

Zuigzoen, en nu?
Mocht je nu toch last hebben van zo’n vreselijke bloeduitstorting in je nek, hier een paar tips op een rijtje om er zo snel mogelijk van af te komen!

Zuigzoen infographic

Bron beeldmateriaal: pexels.com