Jij speelde nog op je Gameboy toen je veertien was. Jongeren van nu hebben een iPad, smartphone en spelen Minecraft op hun laptop. Bovendien kijken zij liever televisie op een alternatief scherm (tablet, telefoon of computer) dan op de traditionele televisie. Psychosociaal en natuurgeneeskundige therapeut Carolien Leusink vindt dit een zorgelijke ontwikkeling.

Alternatieve beeldschermen zijn volgens haar kleiner en dus minder toegankelijk voor ouders om hun puber te kunnen volgen. ‘’Niet alleen televisiekijken vormt een probleem, ook de gewelddadige games hebben sterke negatieve invloed op jongeren’’, zegt Leusink. Ze stelt dat het inlevingsvermogen verzwakt, waardoor jongeren agressief gedrag als ‘normaal’ beschouwen. Jongeren hebben namelijk nog geen onderscheidingsvermogen ontwikkeld, dat duurt tot gemiddeld tot je 25e. ‘’En dan zijn we verbaasd dat zich overal ter wereld zoveel geweld afspeelt. Dit is een gevolg van de vrijheid in de media, de overheid zou veel meer grenzen moeten stellen.’’

Gedragsproblemen

Volgens Leusink levert het niet alleen gedragsproblemen op, maar ook lichamelijke problemen. ‘’De apparaten die jongeren gebruiken geven een enorme hoeveelheid straling af. Hun systeem ontregelt daardoor. Ouders raken bijvoorbeeld ook gestrest en moe van deze straling, waardoor zij weer sneller ruzie krijgen met hun kinderen.’’

Sociale vaardigheden

Daarbij meldt Leusink dat een gemiddelde achttienjarige erg gevoelig is voor de sociale omgeving. ‘’Jongeren maken bijna alleen nog maar gebruik van een apparaat om in contact te komen met anderen. Hierdoor nemen de sociale vaardigheden af. Voorbeelden hiervan zijn het inschatten van de gevoelens van een ander, stemgeluiden of gezichtsuitdrukkingen interpreteren en lichaamstaal lezen en daarop reageren.’’

Ouders zijn vaak net zo als hun kinderen volgens Leusink: ‘’Ik zie dat ouders akelig veel gebruik maken van digitale apparaten. De communicatie tussen ouders en kinderen wordt slechter. Signalen dat het slecht gaat met hun kind ontvangen ouders niet meer. Ze gaan langs elkaar heen leven en dat maakt dat de eenzaamheid van jongeren toeneemt.’’

Flexibeler televisiekijken

Maar waarom kijken jongeren dan zo graag naar een alternatief scherm? Uit een enquête van de Nieuwsredactie blijkt dat zij zelf willen bepalen wanneer zij televisiekijken. Zo geeft een van de geënquêteerden aan: ‘’Ik kan de aflevering zelf op pauze zetten, ik heb geen last van reclame en kan kijken wanneer ik wil. Heerlijk.’’ Het ligt vaak ook aan de programma’s zelf, blijkt uit de enquête. Zo kijkt iemand Wie is de mol? liever live en Big Bang Theory graag terug.

Over een overlading van straling hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken. Van de 62 geënquêteerden tussen de 15 en 25 jaar geeft 74,2% aan liever televisie te kijken op een traditioneel scherm. Bovendien maakt het 54,8% van de geënquêteerden niet uit of zij nou ‘live’ televisie op een televisiescherm kijken of via een alternatief scherm. Alle gegevens/resultaten kun je in de infographic hieronder zien.