Op zondag 28 februari hield de stichting Future For Young People een paranormale beurs in Someren. De opbrengsten van de beurs komen geheel ten goede aan de bouw van een Skill Centrum in Gambia. Dit centrum wil artistieke en talentvolle jongeren kans op een baan bieden.

In het gemeenschapshuis De Weijers in Someren komen de mediums en bezoekers samen. De mediums hebben allen een eigen tafeltje waar zij een consult kunnen geven aan bezoekers. Het aantal jonge bezoekers is op twee handen te tellen en het ruikt er een beetje muf. Mensen die een consult van een medium ondergaan hebben, reageren geëmotioneerd en er wordt veel gehuild.

Organisatie
Nellie Lemmens is van de stichting Future For Young People en is verantwoordelijk voor de organisatie van deze beurs. Lemmens vertelt dat zij de beurzen vooral organiseert om geld in te zamelen voor projecten waarmee zij kansen wil creëren voor jongeren in Gambia. Maar de beurs trekt niet veel jongeren. “Er waren wel enkele jongeren, maar de meeste bezoekers zijn toch tussen de 30 en 35 jaar oud.”

Jongeren
Extra maatregelen om jongeren te trekken, worden volgens Lemmens niet genomen. “We proberen geïnteresseerden te trekken en mensen die iets voor het goede doel willen doen. Ik denk dat de activiteiten die wij organiseren niet echt het ‘ding’ van veel jongeren zijn. Zij vinden het vaak leuk als er harde muziek is, drank en verkoop van spullen speciaal voor jongeren”, vertelt Lemmens. “Maar jongeren die echt interesse hebben, dat zou natuurlijk wel leuk zijn.”

Echt veel interessants voor jongeren is ook niet aanwezig in het gemeenschapshuis. Maar wanneer een jonge bezoeker een consult ondergaat, kan het ook op hen veel impact hebben. Eén meisje was na een consult helemaal in tranen. Het consult riep  veel emoties bij haar op. Niet alleen zij, maar ook bij veel andere bezoekers haalde een consult verdriet naar boven.

Medium
De paranormale middag trok zo’n vijftien mediums die zich allemaal op een ander gebied gespecialiseerd hebben. Van de toekomst lezen aan de hand van iemands voeten tot het leggen van de Tarot kaarten. Jessica van Oort was één van hen. Zij focust zich voornamelijk op het magnetiseren en psychometreren van mensen. Magnetiseren is een genezingsmethode en bij psychometrie krijgt een medium informatie door aan de hand van voorwerpen. “Ik merk inderdaad dat er vanuit jongeren vrij weinig animo is voor deze beurzen.”

“Het mooie aan mijn vak is naar mijn mening dat ik boodschappen mag doorgeven aan mensen. Ik kan veel mensen blij maken en soms zelfs hun leven veranderen”, vertelt Van Oort. “Ik doe niks extra om jongeren meer te betrekken. Ik doe dit voor mezelf en iedereen moet zelf kiezen of hij of zij dit wel of niet wil doen. Als ze niet geïnteresseerd zijn, zijn ze niet geïnteresseerd. En wie weet komt dat met de tijd nog wel.”

Bron beeldmateriaal: commons.wikimedia.org