Een plek waar inwoners en vluchtelingen  met elkaar overweg kunnen? Dan moet je in Valkenswaard zijn. Volgens vrijwilliger Geerten Linsen zijn deze goede onderlinge verhoudingen te danken aan projecten die in de gemeente worden georganiseerd. Zo worden er niet alleen bijeenkomsten gepland maar worden er ook taal -en fietslessen gegeven.

”Als andere gemeentes dit voorbeeld volgen, ben ik er zeker van dat het een stuk beter gaat. Juist door er voor te zorgen dat de emigranten zich gewaardeerd voelen, en hulp krijgen, ontstaat er minder onrust. Toen bekend werd dat er vluchtelingen naar Valkenswaard zouden komen, is er bij de bijeenkomst een protestgroep binnen gevallen. Daarna zijn er vrijwel geen incidenten meer voorgevallen”, aldus Linsen. Door vaak samen te komen en duidelijkheid te verschaffen ga je verdeeldheid tussen de Nederlanders en buitenlanders tegen. Beide partijen weten waar ze aan toe zijn en dat is volgens de vrijwilliger de reden dat het goed gaat.

De avond van verdraagzaamheid

Deze samenkomst is georganiseerd voor iedereen in Valkenswaard. Zo heeft er een vrouw van Syrische afkomst op een blokfluit het Nederlands volkslied gespeeld. ”Dit zorgt voor een gezellige sfeer”, aldus de vrijwilliger. Linsen vindt dat meerdere gemeentes zulke initiatieven moeten nemen. Bezoekers uitten hun enthousiasme via social media. Zo wordt de bijeenkomst ’emotioneel’ en ‘prachtig’ genoemd door leden van de Facebookpagina Refugees Welcome in Valkenswaard. Deze avond is georganiseerd door de inwoners van Valkenswaard met als doel een thuisgevoel te creëren voor de vluchtelingen. Vrijwilligers hebben overigens ook oog voor kleinere zaken. “Wij verzorgen bijvoorbeeld ook taal- en fietslessen”, legt Linsen uit.