Een AED (een apparaat dat het hart bij een hartaanval weer moet laten kloppen) is buiten kantooruren niet altijd beschikbaar, omdat ze binnen hangen. Het CDA verklaarde tegenover het Brabants Dagblad dat het anders moet. Sanne Stadler, persvoorlichter van de Hartstichting, is het daar mee eens.

‘’Mocht er een noodgeval zijn, dan kunnen mensen er niet altijd bij. De meeste panden zijn tijdens kantooruren namelijk gesloten”, zegt Sanne Stadler over de AED. De hartstichting wil dat een AED altijd toegankelijk moet zijn.  “Op die manier kan iedereen erbij”, volgens Sanne.

Een AED zorgt ervoor dat iemand die een hartstilstand krijgt, in levend blijft. Dat gebeurt door een elektrisch schok. Bij een hartstilstand krijgen burgerhulpverleners een seintje op hun mobiel, waar ze naar toe moeten gaan om een AED te halen. Jaarlijks krijgen een op de duizend Nederlanders een hartaanval. Een AED kost meestal zo rond de 800 euro.