De politierechter van Amsterdam stelt in een uitspraak omtrent het coffeeshopbeleid, dat de overheid ervoor gezorgd heeft dat de cannabishandel in handen is gevallen van de georganiseerde misdaad. Naar aanleiding van de uitspraak zijn er kamervragen gesteld aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie, over het beleid rond coffeeshops.

In de kamervragen lieten de leden Kooiman (SP) en Bergkamp (D66) blijken hun vraagtekens te zetten bij het handhaven van het gedoogbeleid door het kabinet. Dit omdat in de praktijk blijkt dat vooral criminelen ervan profiteren. Van der Steur gaf echter weer geen gehoor aan het eventueel experimenteren met het reguleren van cannabis.

In zijn antwoorden op de kamervragen liet de minister onder andere weten dat het reguleren van de hennepteelt ‘geen oplossing is voor het probleem’ omdat ‘het grootste gedeelte van de hennepteelt bedoeld is voor de export’ en dat het niet mogelijk is door ‘de internationale afspraken waar Nederland zich aan heeft verbonden’.

VOC

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, ook wel VOC, is een organisatie die zich inzet voor de regulering van cannabis. Derrick Bergman, woordvoerder van VOC, geeft zijn mening over de uitspraak van de rechtbank Amsterdam en de reactie van Van der Steur.