Iedere sporter heeft een bepaald doel of een bepaalde droom gehad. Voor de één is dit de topsport. Wanneer je een punt zet achter je carrière in de topsport bestaat de kans dat je in een zwart gat belandt. Ex-shorttrackster Margriet de Schutter heeft haar nieuwe passie gevonden in documentaires maken. “Je kunt in een zwart gat belanden als je geen nieuwe doelen stelt.”

Voor iedere topsporter breekt het moment ooit aan: stoppen of toch nog een jaar door gaan met wat je het allerliefste doet. “Op het moment dat ik nog aan shorttrack deed, kon ik me geen leven voorstellen zonder de sport,” zegt de oud-topsporter. “Natuurlijk is dit voor iedereen anders. Iedereen stopt ook anders. Zo zit een mens in elkaar. Ik kan me nu ook geen leven meer voorstellen met shorttrack, wat ik nooit had kunnen bedenken.”

Nieuwe passie

De Schutter: “Op het moment dat je stopt, moet je nieuwe doelen stellen.” Wanneer je dat niet doet, kan het wel eens slecht met je aflopen. “Denk aan oud-sporters die verslaafd raken aan drank en drugs.” Volgens de ex-shorttrackster komt dit omdat zij waarschijnlijk geen nieuwe passie konden vinden: “Je belandt op dat moment echt in een zwart gat. Je bent ineens een totaal anders mens.”

“Topsporters moeten ook goed weten waarom ze stoppen. Je onthoudt vaak alleen de leuke dingen van het vak en van de sport. Die dingen ga je al snel missen”, vertelt De Schutter. “Je kunt na het stoppen niet meer de persoon zijn die je altijd was.” Voor iedereen die erover nadenkt om ergens mee te stoppen, heeft Margriet nog een tip: “Bedenk goed waarom je stopt en schrijf dit op. Je kunt hier later naar terug kijken als je hetgeen mist, zodat je weer weet waarom je je carrière beëindigde.”