Het aantal inschrijvingen voor de bakkersopleiding is landelijk met 25 procent toegenomen tot ruim 2800. De populariteit van deze beroepsopleiding groeit. Dat meldt Omroep Brabant. Onder andere scholengemeenschap De Rooi Pannen biedt de opleidingen in Brabant aan. In Tilburg stopten ze een aantal jaar geleden met het aanbieden van de bakkersopleiding. Ondanks de grote aanwas in aanmeldingen van nieuwe studenten is Tiny Pheninckx, voorzitter College van Bestuur, niet van plan de opleiding opnieuw aan te bieden in Tilburg.

Daarover zegt hij het volgende: ‘’Toen de tijden moeilijker waren, hebben Eindhoven en Breda de nek uitgestoken om bakkers te kunnen opleiden. Dan gaan wij niet zodra er een nieuwe trend is kijken of we studenten kunnen afpikken van Breda en Eindhoven. Zíj hebben geïnvesteerd en de accommodaties op orde. Dan vind ik het prima dat zij de opleidingen blijven aanbieden.’’

Zo’n vijftien jaar geleden werd besloten de bakkersopleiding in Tilburg op te heffen. Te weinig aanmeldingen, was toen de reden. Bovendien moesten de opleidingen investeren in nieuwe bakkersovens en lokalen. Volgens Pheninckx was dit niet te doen: ‘’Het is niet verantwoord om subsidiegelden in dure lokalen te steken, die waarschijnlijk te weinig gebruikt zouden worden.’’ Alle bakkersopleidingen hebben op dat moment de koppen bij elkaar gestoken en besloten dat de opleiding alleen nog in Breda en Eindhoven gegeven werden.

Een omslag

Nu is er sprake van een omslag. ‘’Het ambachtelijke komt terug, klanten kunnen bij de bakker meer soorten brood kopen dan in de supermarkt. Tegen een allergie bijvoorbeeld, of omdat zij gezonder willen leven. Hoe we het ook wenden of keren, mensen gaan in de supermarkten tegenwoordig veel meer voor de beleving. Zo bereidt menig buurtsuper producten waar mensen bij staan, kunnen klanten proeven en ruiken dat het brood gebakken wordt. Die beleving doet verkopen. De klant zoekt dit weer vaker bij speciaalzaken’’, zegt Pheninckx.

Patisserie als vak

In plaats van de bakkersopleiding biedt De Rooi Pannen wel een alternatief aan. ‘’We hebben speciale lokalen gebouwd zodat studenten patisserie kunnen beoefenen. Patisserie vormt tegenwoordig namelijk een aparte stroming’’, aldus Pheninckx. Het is een vak dat onderdeel uitmaakt van de horeca-opleidingen bij De Rooi Pannen. ‘’Vroeger was patisserie eigenlijk alleen verbonden aan de bakkerswereld. Nu zie je in de restaurantwereld steeds meer patissiers die complete kunstwerken van een dessert maken. Stagebedrijven zijn dan ook erg blij als studenten al bonbons kunnen maken, desserts bereiden of zelf ijs kunnen maken.’’

Afname van populariteit

Hoe kan het dat de opleidingen in die tijd minder populair waren? Dat vindt de voorzitter makkelijk te verklaren: ‘’In die tijd merkte je dat supermarkten goedkoper brood gingen verkopen. Het ambachtelijke was te duur. Bovendien moesten afgestudeerde bakkers bij nacht en ontij werken, dat was het bakkersleven. Zij moesten hard werken, maar verdienden weinig. De omzetten bij de bakkerszaken liepen hard terug.’’ Minder leerlingen kozen de bakkersopleiding, een logisch gevolg, volgens ‘’Als er weinig werk is in een sector, moeten wij studenten daar ook niet voor opleiden. Vernieuwen binnen de opleiding was ook geen optie, zo’n plan weegt niet op tegen het goedkope brood uit de supermarkt.’’

Amber Benig van de redactie Life&Style ging langs bij een populaire bakkersopleiding in Brabant. Haar audio-item beluister je hier.