De zestiende editie van Wie is de Mol? is bijna ten einde. Vanavond wordt, live vanuit het Amsterdamse VondelCS, de mol bekendgemaakt. Annemieke Schollaardt, Tim Hofman en Klaas van Kruistum zijn de overgebleven kandidaten na een spannende afvalrace dwars door de Dominicaanse Republiek.

Na vanavond weten we dan eindelijk wie de mol is. Wekelijks volgden gemiddeld 2 miljoen mensen de zoektocht naar de mol. De deelnemers hadden de Dominicaanse Republiek als speelveld voor de opdrachten waarmee ze geld konden verdienen voor de uiteindelijke winnaar. Onder hen was één saboteur: de mol. Deze moest ervoor zorgen dat er zo min mogelijk geld werd binnengehaald. En dat lukte aardig. De teller staat momenteel op €13.020. Slechts €3.000 meer dan vorig seizoen. De kandidaat die de mol weet te ontmaskeren, krijgt dit geldbedrag. De verliezer gaat met lege handen naar huis.

De huidige tussenstand

De publieke opinie lijkt massaal te wijzen op Klaas. Hij is volgens de meerderheid van de social media-voorspellingen de mol. Tim krijgt daarna de meeste stemmen en Annemiek bungelt onderaan met de minste verdenkingen op zich. Tijd om naar wat ‘verdachte’ momenten van de afgelopen weken te kijken. Oordeel zelf!

Klaas van Kruistum

Presentator Klaas van Kruistum (KRO-NCRV) maakte zich op meerdere fronten verdacht bij de kijkers. In aflevering 5 bijvoorbeeld, pakte hij na het winnen van een opdracht geld uit een kist. We zagen echter nooit hoeveel geld er in die kist lag. Reden genoeg om te denken dat er mogelijk meer in zat, en hij alleen de 1000 euro pakte. Een oplettende twitteraar zag dat er twee camerashots gemaakt werden op het moment dat Klaas de kist sloot.

 Ook in aflevering 6 viel er iets op. De – toen nog zes – overgebleven kandidaten moesten in twee teams een huiskamer exact hetzelfde inrichten. Als enige communicatie hadden ze elkaars stem, want de kamers werden afgesloten door een grote muur in het midden. Als de kamers identiek werden ingericht, konden ze geld verdienen. Klaas lijkt hier bewust de tafel in zijn kamer een stukje naar achter te duwen. Was het onhandigheid of deed hij dit expres?

 

Tim Hofman

BNN-presentator Tim Hofman staat met dertig procent van de stemmen op twee. Hij wordt na Klaas dus het meest verdacht. Tim viel op door zijn enthousiasme voor de Dominicaanse locals. In aflevering drie moesten de kandidaten stukjes briefgeld verzamelen om zo volledige biljetten te maken. Tim hield zich tijdens die opdracht vooral bezig met de lokale bevolking, waardoor ze tijd verloren en er niet veel geld binnenkwam.

Daarnaast is er één grote hint die naar Tim wijst. Tijdens de eerste minuten van dit seizoen stelde presentator Art Rooijakkers, in een soort briefing, dat hij de mol niet meer zou spreken tot aan de finale. Direct hierna sprak Art met Klaas en in een van de latere afleveringen met Annemieke. Dit onderonsje heeft hij echter nooit met Tim gehad. Reden genoeg voor velen om Tim als mol te zien.

Annemieke Schollaardt

3FM-DJ Annemieke Schollaardt (AVROTROS) wordt het minste verdacht. Ze wordt genoemd als potentiele winnaar van deze editie. Op de social media, maar ook in de serie MolTalk. Daar wordt de show live nabesproken door oud-deelnemers Rik van de Westelaken en Vivienne van den Assem.

Toch wil dit niet zeggen dat Annemiek de mol niet zou kunnen zijn. Integendeel. Ze schroomt niet om geld uit de pot te stelen. In aflevering vier pakt ze namelijk drie jokers, die een kandidaat kan helpen om de volgende ronde door te komen. Tegelijkertijd pakte ze ook een min 500 biljet, dat het geldbedrag in de pot minder maakte. Ook verspilt ze vaak geld, terwijl ze dat al gepakt had. Bijvoorbeeld tijdens de drone-opdracht in aflevering twee. De kandidaten moesten een parcours oversteken zonder gezien te worden door de drones die rondvlogen. Annemieke stak over met 200 euro en werd, net aan het einde van het parcours, tóch nog geraakt.

Afvallers

Wie de mol is, blijft nog even geheim. Wie de afvallers waren daarentegen, was al langer bekend. Jaap van Zessen, social media-analist voor Buzzcapture, deed voorafgaand aan de start van dit seizoen een onderzoek. Hij analyseerde krantenartikelen, Tv-uitzendingen, en, misschien wel het belangrijkste, de social media-kanalen van de kandidaten. “Zodra ik weet welke kandidaten er meedoen, ga ik kijken wat ze allemaal plaatsten op hun kanalen. Zo kan ik een patroon vinden en stel ik vast wanneer de opnames plaatsvonden”, vertelt Jaap. Zo kwam hij erachter dat kandidaten die eerder dan de rest terugkwamen van ‘vakantie’, afvallers waren. Praktisch al zijn voorspellingen kwamen uit. “Ik krijg erg veel positieve reacties op dit werk. Je moet als bedrijf toch laten zien wat je allemaal kan. Dit leek me een leuk initiatief.” Jaap deed dit onderzoek voor de derde keer. Inmiddels vertrouwen sommigen al op zijn voorspellingen. Maar verpest hij het spelletje zo niet een beetje? “Een deel van de ‘Molloten’ (superfans van het programma, red.) zegt dat ik het voor hen verpest. Raar, want ze willen ook alles weten en zoeken het tot op de bodem uit. ”

Klaas de mol?

De afvallers in kaart brengen gaat Jaap goed af. Maar kan hij ook, aan de hand van zijn analyse, vaststellen wie de mol is? “Ik denk dat Klaas de mol is. Als je kijkt naar de finalisten van nu zie je dat Klaas en Tim door zijn blijven posten tijdens de opnames. Annemieke niet. Als je de posts van Klaas ziet, merk je dat die erg gelikt zijn. Het lijkt erop dat daar erg veel over nagedacht is. Verdacht veel. Bij Tim zie je die verandering niet op die manier”, concludeert hij.

De finale van Wie is de Mol? wordt vanaf 20:30 live uitgezonden op NPO1

Het onderzoek dat Jaap van Zessen deed, bekijk je hier

Image Credits: Mol