Tegenwoordig kunnen studenten kiezen om zich een anti-kraakwoning te vestigen. Je hebt vaak veel ruimte, betaalt weinig huur en je woont vaak in een ludiek pand. Maarten de Gans is marketeer bij Antikraak Direct in Den Bosch en legt uit wat het verschil is tussen kraken en anti-kraak wonen.

‘’Allereerst is anti-kraak tégen het kraken. De bewoners van de leegstaande panden worden kraakwachten genoemd. Zij zorgen dat het pand en de omgeving leefbaar is.’’ De vastgoed eigenaren hebben soms geen directe bestemming met het pand, volgens De Gans hebben zij er dan graag anti-kraak bewoners in. ‘’Bij leegstaande panden merk je vaak dat er vaan ongure types rondlopen, er worden brandjes gesticht en ramen ingegooid.’’ Het verval van een pand is niet direct aan menselijk toedoen te wijten: ‘’Een pand raakt op een gegeven moment in verval. Dingen gaan kapot en slijten, het uiterlijk gaat er vaak ook op achteruit.’’

Als je een woning kraakt, forceer je de deur (zonder toestemming) en vervolgens neem je intrek in het pand. Tegenwoordig willen krakers met hun acties laten zien dat het zonde is om deze panden te laten verloederen. Het wonen in een kraakpand is strafbaar, de maximale straf is een celstraf van één jaar. Als twee of meer mensen het misdrijf plegen, kan deze straf met eenderde worden verlengd. Kraken moet niet tot meer leegstand leiden. Daarom krijgen gemeenten meer mogelijkheden om leegstand te beperken. Een leegstandsverordening vanuit de gemeenten kan zorgen dat pandeigenaren verplicht leegstand moeten melden.

Welke panden worden dan zoal gebruikt om te kraken of om kraakwachten in te zetten? Daar weet De Gans het antwoord op: ‘’Vaak zijn het verzorgingshuizen, schoolgebouwen of kantoorpanden.’’ Vaak als woningcorporaties de leegstand aan zien komen, nemen ze al contact op met anti-kraak huisvestingen. ‘’Zo’n pand is vaak heel snel gevuld vanuit onze database en staat nooit lang leeg’’, aldus De Gans.

Aan het anti-kraak wonen zitten ook nadelen verbonden. Zo weet de marketeer dat een tijdelijke huurder maximaal zes maanden intrek kan nemen in een woning. ‘’Daarmee lever je wel iets van vrijheid in. Als de woningcorporatie een nieuwe bestemming heeft gevonden voor een pand, dan moeten de huidige bewoners er uit.’’