Als je een masteropleiding wil volgen nadat je klaar bent met een bacheloropleiding, kan dat erg moeilijk worden. Bij meer dan de helft van de opleidingen geldt voor alle studenten een toelatingsprocedure, ook voor de studenten van de eigen bacheloropleiding. Dat meldt NOS. Reden genoeg om een kijkje te nemen bij de Masterdag van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het wemelt van de studenten in het Grotiusgebouw. Veel zijn alleen gekomen, soms zie je wat groepjes hier en daar. Rechtenstudenten kunnen vandaag naar verschillende masters kijken. Een soort open dag, eigenlijk. Ze hebben zich allemaal van tevoren aangemeld om voorlichting over de masteropleiding van hun keuze te volgen. De studenten kunnen wel maar één informatieronde volgen, of ze moeten halverwege de zaal uit lopen. De universiteit besloot namelijk alle voorlichtingen op hetzelfde tijdstip te organiseren. Met een kopje koffie of thee lopen de studenten op hun gemak de collegezalen in.

Een master burgerlijk recht, dat zien veel studenten wel zitten. Dat merk je aan de hoge opkomst in de collegezaal. De voorlichter steekt zijn verhaal af met een grapje en dat neemt de studenten meteen mee in zijn verhaal. De uitleg duurt ongeveer een halfuur, waarbij genoeg ruimte is om vragen te stellen.

Vivianne, 21 jaar oud, zit op dit moment in het laatste jaar van haar bachelor. Ze vertelt over de dag: ‘’Wat is het hier druk, hè?! Gelukkig had ik alle ruimte om mijn vragen te kunnen stellen, dat was erg fijn. Ik weet na vandaag zeker dat ik deze master wil doen, dus ik heb echt veel aan deze dag gehad. Ik heb nog heel lang getwijfeld, want eerst wilde ik graag de master strafrecht doen.’’ Toch staat de rechtenstudente volledig achter haar keuze: ‘’Ik moet toegeven dat een master strafrecht echt heel gaaf is, maar je komt na je studie gewoon niet aan de bak.’’ Over de toelatingseisen maakt Vivianne zich geen zorgen: ‘’Als je op deze universiteit je bachelor haalt, zijn alle masters vrij toegankelijk.’’ Dat bevestigt de website van de Radboud Universiteit.

Sophie, twintig jaar oud, zit nu in het laatste jaar van haar bachelor HBO-rechten. ‘’Ik wil hierna graag een pre-master doen, zodat ik na een jaar toegelaten kan worden tot een van de masteropleidingen.’’ Sophie ging bij de master strafrecht kijken. ‘’Ik weet nu al dat ik deze master wil doen, misschien een beetje vroeg, maar je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn!’’, lacht ze. De HBO-studente was erg tevreden over de voorlichting: ‘’Die man vertelde echt heel leuk en voor mij is nu mijn hele studieroute duidelijk. Ik weet nu dat ik een aantal verplichte vakken moet volgen, maar dat ik ook veel keuzevrijheid heb. Ik mag buiten de verplichte vakken mijn hele pakket zelf samenstellen. Daarin kan ik ook bestuursrechtelijke vakken kiezen, of vakken uit burgerlijk recht. Hierdoor kun je je kennis veel meer verbreden.’’ Om de toelating maakt Sophie zich niet druk: ‘’Ik heb niets gehoord over cijfers die ik moet halen om deel te kunnen nemen aan de pre-master of de master. Dat zal vast wel goed komen.’’