Door: Roos Heldoorn en Julyan Kuijer

Vastgoedmagnaat, ondernemer, televisiepersoonlijkheid, schrijver en presidentskandidaat. Donald Trump is het allemaal. De opvallende verschijning verschijnt op al jonge leeftijd ten tonele. Dat hij zo’n grote personality zou worden had waarschijnlijk niemand verwacht.

Het begint allemaal als Trump een lening van een miljoen dollar krijgt van zijn vader, een invloedrijke ondernemer in Manhattan, om een eigen imperium op te starten. Naast dit grote imperium heeft Donald Trump nog veel meer bereikt in zijn leven.

Volgens Eduard van de Bilt, hoogleraar American studies aan de universiteit van Leiden zet Trump de republikeinse partij op zijn kop. “Trump heeft de persoonlijkheid om met een harde uitspraak de zaak naar zijn hand te zetten. Hij roept van alles en schopt allemaal figuren tegen de schenen. Hierdoor maakt hij het zijn politieke tegenstander in november heel makkelijk. Met Trump wordt het voor de democraten natuurlijk een stuk makkelijker dan als bijvoorbeeld Rubio,een andere Republikeinse presidentskandidaat tegenover je staat.”

“Trump heeft geen doorsnee campagne. Terwijl andere kandidaten in elke staat een hoofdkwartier hebben opgericht gevuld met vrijwilligers, komt Trump binnen houdt even een rare speech en vliegt weer weg. Hij heeft dus de media nodig om aandacht te krijgen. Hoe vreemder de uitspraak,hoe meer gratis aandacht hij krijgt. Niet alleen Trump maar ook de media profiteren hiervan. Qua verkoop- en kijkcijfers verkoopt Trump namelijk gigantisch.” aldus Van de Bilt. Hoe gekker de uitspraak hoe meer aandacht hij krijgt. Trump is erg rijk maar ook zuinig op zijn geld: waarom een advertentie in The New York Times op pagina drie kopen als je met een shockerende uitspraak de voorpagina haalt? Denkt Trump dan ook bewust na over de uitspraken die hij doet?

Zijn opvallende uitspraken brengen niet alleen in de Verenigde Staten veel teweeg maar bereiken ook Europa. Volgens Van de Bilt rekent Trump met zijn uitspraken op de anti-immigratiestem van wit Amerika. Net zoals Wilders dat hier doet met zijn anti-islam en anti-immigratie stem.”Alle fatsoen in de politiek wordt terzijde geschoven door dit soort mensen.” De vergelijking met Geert Wilders wordt vaker gemaakt. Niet alleen vanwege de uitspraken van de twee politici maar ook vanwege de opvallende blonde haarcoupe.

Of Trump dan ook werkelijk voor de John Beerens look zal gaan, is nog afwachten. Wel weten we dat Trump altijd zal blijven shockeren met zijn uitspraken, aankopen en misschien ook wel zijn haar. Er staat ons dan ook nog veel te wachten in de aankomende tijd. Met Trump op ramkoers richting het Witte Huis, zullen zijn tegenkandidaten hun borst nat moeten maken. Want wie weet is de excentrieke Donald Trump vanaf november de nieuwe president van de Verenigde Staten.