Door: Ilse van het Erve en Karlijn Hartveld

Ieder jaar gooien alle Nederlanders bij elkaar 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Dit is eigenlijk helemaal niet nodig. De overheid wil hier verandering in brengen door twintig procent te minderen op voedselverspilling, maar met een paar kleine aanpassingen kunnen wij dat ook.

Om de drie jaar publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een factsheet over voedselverspilling. Dit overzicht bestaat uit een afvalsorteeranalyse in combinatie met een consumentenonderzoek dat dan weer vergelijkbare resultaten oplevert met andere jaren. Dit jaar kunnen we weer een overzicht verwachten. In vergelijking met 2013 wordt er gekeken wat de veranderingen zijn. De doelstelling van Rijksoverheid was om eind 2015 twintig procent te minderen op voedselverspilling. Het Ministerie van Economische Zaken kan nog niet loslaten of dit gelukt is. Minister van Dam heeft onlangs een wetsvoorstel tegen voedselverspilling afgewezen. Het een en ander kan dus nog wel verduidelijkt en verbeterd worden.

Jaarlijks gooien wij onder andere 16 miljoen kilo vlees weg. Dit staat gelijk aan 287.000 varkens die in de prullenbak belanden. Benieuwd naar de andere cijfers van 2013? Kijk dan het filmpje hieronder.

Niet iedereen weet het, maar er is een verschil in de houdbaarheidsdatum die op producten staat. Er zijn namelijk twee opties; de ‘te gebruiken tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’. Lex Benden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit legt de betekenis uit: “Producten die supermarkten na de ‘tenminste houdbaar tot’ datum verkopen, kunnen gewoon nog gegeten worden. Misschien is het zo dat deze producten wat minder lekker zijn, want ze verliezen kwaliteit naarmate de tijd verstrijkt. Maar ze zijn zeker niet onveilig. Zout is een goed voorbeeld hiervan, daar kan vrijwel niks bij misgaan. Dat is bij ‘te gebruiken tot’ wel het geval. Dit zijn bederfelijke waren zoals vis, vlees en eieren. Als deze producten bedorven zijn, is het onveilig deze op te eten en kan je er ziek van worden.”

Als de THT-datum is bereikt, hoef je de producten niet meteen weg te gooien. Zo kunnen consumenten hun voedselverspilling verminderen. Alle initiatieven die uitgevoerd worden, zijn volgens Mariken Stolk, woordvoerder van Milieu Centraal, mooi meegenomen. “Een andere tip voor consumenten is om alleen aanbiedingen te kopen als zij die echt nodig hebben. Ook kan je beter echt de hoeveelheden eten koken die je nodig gaat hebben in plaats van alles in je pan te gooien.” Zuivel, fruit en groente behoren tot de top-3 meest weggegooide producten. Vlees volgt daarna. Mariken Stolk: “Dat is omdat vlees relatief duur is, dus mensen zijn daar wat terughoudender in. Ze gooien eerder oud brood weg dan vlees. Nog steeds zonde, want het gehele proces van vleeswerking heeft de grootste impact op het klimaat.”

Nadat jij als consument je maaltijd opgegeten hebt, belandt wellicht een gedeelte in de prullenbak. Wat gebeurt er precies met dit afval? En wat kun je zelf nog meer betekenen? Luister naar het fragment hieronder.

Maar er zijn ook initiatieven in Nederland die voedselverspilling willen verminderen. Een voorbeeld is Gekke Gerrit. Deze supermarkt verkoopt producten die de reguliere supermarkten niet meer willen verkopen. Het past niet bij hun verkoopmodel om een kromme komkommer te laten liggen of een deuk in pakje boter te laten staan. De dumpsupermarkten verkopen deze producten tot vijftig procent goedkoper. Als het voedsel niet opraakt in de reguliere of dumpsupermarkten verdwijnt het voedsel naar een voedselbank.