Menig Nederlander roept dat hij niet spiritueel is. Men plakt er vaak het label ‘zweverig’ op. Maar gehele onthouding van spiritualiteit bestaat niet. Het houdt namelijk in dat wat je graag doet of leuk vindt, betekenis geeft aan je leven. Het gaat over bewustwording.

Lea van der Eem, spiritueel psycholoog, is al van jongs af aan geïnteresseerd in spiritualiteit en alles hier omheen. Haar eigen ontwikkeling is voor haar een trigger geweest om zich te verdiepen in het bovenzinnelijke. Ze maakt dagelijks mee dat mensen hier sceptisch tegenover staan maar wijt dit aan de samenleving van nu. “Op school wordt alle aandacht besteed aan het uitgaan van je verstand, en weinig aan het vertrouwen op jezelf.” Volgens de psychologe zou er juist op jongere leeftijd meer aandacht besteed moeten worden. “Kinderen zijn puur en gaan vaker af op hun intuïtie dan volwassenen. De samenleving leert hen aan om rationeel na te denken en daardoor raken ze het vermogen om spiritueel te zijn kwijt, jammer vind ik.”

Openminded

Van der Eem heeft vaak meegemaakt dat personen terugkwamen op hun sceptische oordeel. “Ik werk veel met ademhalingsoefeningen. Mensen ontspannen hierdoor en richten zich enkel op zichzelf. Veel mensen vinden deze oefening onbelangrijk, en komen er pas na onze sessie achter dat dit wel degelijk helpt.” De psychologe staat open voor allerlei vormen van spiritualiteit. “Het hangt af van de persoon die de sessie doet. Ik vertrouw enkel op mijn eigen gevoel, en wanneer het goed voelt ga ik ervoor. Niet iedereen die kan handlezen of aura’s kan zien kan mij iets bieden”, concludeert zij.

Individu

‘Ik houd me tegenwoordig niet bezig met gewone psychologen, ook al ben ik daar wel toe opgeleid. Ik denk dat het grote verschil tussen beide beroepen is dat psychologen klachten categoriseren, ik kijk naar ieder individu en speel daar op in”, vertelt Van der Eem.

Onbewezen

Het leggen van tarotkaarten, het lezen van handen en het zien van aura’s, drie vormen van spiritualiteit. Toch is er een wezenlijk verschil. Zijn tarotkaarten speciale kaarten of zou je er ook mee kunnen klaverjassen? Zit het bovennatuurlijke tussen onze oren of is er meer tussen hemel en aarde? Marjolein Vleugel, psychologe, richt zich op de feiten. Volgens haar is spiritualiteit iets waar men in wil geloven, en niet iets wat bewezen is of kan worden. ”Het geloven in de islam of het katholicisme is voor mij ook spiritualiteit. Er is nog niks bewezen, en dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren”, aldus de psychologe.

Vleugel meent dat het belangrijk is de opties open te laten. “Wanneer er geen bewijs is hoeft het nog niet onjuist te zijn. Het is bijna narcistisch om te denken dat er niet meer is dan deze wereld. Buiten dat ervaren mensen houvast aan hun geloof. Dat op zichzelf is al een mooi principe.”