Het lijkt erop dat dating-app Tinder nu echt iets gaat doen aan de privacyregels. Een Noorse consumentenorganisatie deed onderzoek naar de policy en concludeerde dat de bepalingen te breed zijn.

De kritiek op Tinder is niet nieuw. In 2014 legde het Amsterdamse advocatenkantoor SOLV de privacy-regelementen al eens onder de loep. Conclusie: Tinder geeft niet duidelijk genoeg aan waar de gegevens die je als gebruiker verstrekt naartoe gaan. Ook zouden ze gegevens verwerken die ze eigenlijk niet nodig hebben, en dat mag niet. Het onderzoek van SOLV heeft destijds geen vervolgstappen opgeleverd. De kans is groot dat die er wel gaan komen nu zowel de Noorse als de Nederlandse Consumentenbond aan de bel hebben getrokken.

Nederlandse wetgeving
Rosalie Heijna van SOLV legt uit: “Er is door de Consumentenbond melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, dus het is goed mogelijk dat zij een onderzoek gaan instellen naar de praktijken van Tinder. Als ze dan tot de conclusie komen dat de Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens erop van toepassing is, dan gaat ze daarna kijken of Tinder in overeenstemming handelt met die wet. Ik verwacht dat er dan wel het één en ander op te merken gaat zijn.”

Om Tinder op het gedrag aan te kunnen spreken, moet er aan een aantal eisen worden voldaan. “Het gaat om een Amerikaans bedrijf. De Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens is van toepassing op bedrijven die gevestigd zijn in Nederland. Hij kan ook gelden voor bedrijven die persoonsgegevens ook daadwerkelijk verwerken in Nederland. Het hangt dus van de technische inrichting van Tinder af, en daarvoor moet je achter de schermen kunnen kijken.”

Rechtszaak
Als inderdaad blijkt dat Tinder zijn zaakjes niet op orde heeft, kunnen er sancties volgen. Tinder zal het privacybeleid moeten aanpassen. Ook kan de Autoriteit Persoonsgegevens een boete opleggen, maar waarschijnlijk komt het niet zo ver. Meestal lopen dit soort zaken volgens Heijna “met een sisser af”. Tinder zal vermoedelijk wijzigingen doorvoeren voordat er een zaak tegen de onderneming komt.

Mocht iemand zich persoonlijk benadeeld voelen door het privacybeleid van Tinder, dan kan hij dus straks in theorie een rechtszaak beginnen. Heijna is daar echter niet per se voorstander van, omdat het moeilijk is om een procedure tegen zo’n groot bedrijf te winnen. “Er is een Oostenrijkse rechtenstudent geweest die een zaak heeft aangespannen tegen Facebook omdat hij het niet eens was met het verstrekken van zijn persoonsgegevens aan Amerika. Dat is zo ver gegaan dat de wetten die het mogelijk maakten om data naar de VS te transporteren nu helemaal op de schop moeten. Het kan dus wel, maar je moet als individu een lange adem hebben.”

Betere oplossing
Het is wellicht sneller om een klacht neer te leggen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan door een tip te geven via de website. De Autoriteit Persoonsgegevens start pas een onderzoek als er meerdere meldingen van consumenten zijn, maar de kans dat de zaak in het voordeel van de gebruikers eindigt, is wel stukken groter.

Maar wat zijn nu echt de privacygevaren van Tinder?

Voor niet iedereen is Tinder een groot succes.

https://soundcloud.com/jonkergouw/tinder-niet-altijd-een-succesverhaal

Wie vanwege de privacy-problemen een beetje huiverig is geworden voor dating-apps als Tinder en Badoo, kan natuurlijk zoeken naar een alternatief. Speeddaten zou dan de oplossing kunnen zijn.

About Love is één van de vele bedrijven die speeddate-avonden organiseren, onder andere in Rotterdam. Bij brasserie Water stromen rond zeven uur op donderdagavond de eerste singles binnen. Ze melden zich aan bij Heidi en Femke van het datingbedrijf en mogen vervolgens een plekje zoeken in de zaal. Als de sessie begint, gaan de vrijgezellen in gesprek met elkaar. De conversaties zijn maar kort; elke paar minuten schuift één groep vrijgezellen door naar het volgende tafeltje. Het andere deel mag blijven zitten. Op formulieren mogen de kandidaten invullen of er potentiele partners tussen zaten. Als dat het geval is en de interesse is wederzijds, dan krijgen de koppels binnen 24 uur ‘matchmail’.

Rage
Speeddaten ontstond aan het einde van de 20ste eeuw. Een rabbijn uit Los Angeles wilde Joodse singles aan een partner helpen en bedacht daarom deze nieuwe vorm van contact maken. . Inmiddels hoef je allang niet meer Joods te zijn om mee te mogen doen. Het werd het een rage in de VS en waaide het concept ook over naar Nederland.           Deze vorm van daten wordt steeds meer geaccepteerd. Speeddaten is niet alleen voor hetero’s: volgens Femke en Heidi worden er ook steeds meer sessies voor homo’s en lesbiennes georganiseerd.

Leuker
Femke legt uit waarom speeddaten niet alleen veiliger is, maar ook leuker dan naar rechts swipen in een app. “Je hebt meteen persoonlijk contact. Door met elkaar te praten, weet je snel of je interesse hebt in de persoon die tegenover je zit.” Verder is er nog een voordeel. “Op datingsites bestaan veel ‘slapende profielen’ van mensen die zo nu en dan eens op de site kijken. Bij speeddaten heb je dat niet.”

Concurrentie
De datingsector beleeft hoogtijdagen. Er komen steeds meer singles bij, en natuurlijk is er een groep bij die via allerlei manieren op zoek gaat naar een partner. Toch betekent dat niet dat de speeddate-sessies nu uit hun voegen groeien. Femke: “Het gaat niet vanzelf, maar er is wel vraag naar.”

Wellicht komt het doordat organisatoren van speeddates niet de enigen op de liefdesmarkt zijn. Natuurlijk zijn er ook nog datingsites, apps en relatiebureaus, allemaal bedrijven die moeten worden gezien als concurrent. Toch ziet Heidi het niet zo somber in. “Ieder doet zijn ding. Je hoeft elkaar niet in de weg te zitten.”

Januari
Opvallend is trouwens dat vooral januari een goede maand is om je als bedrijf in de datingsector te begeven. In die maand gaan extreem veel mensen op zoek naar een nieuwe liefde. Waarom dat is, kan Heidi niet precies verklaren. “Het kan te maken hebben met de feestdagen; die zijn dan net geweest. Als mensen die alleen hebben doorgebracht, kan het een motivatie zijn om daar voor volgend jaar verandering in te brengen.”

dating