De line-ups worden bekend gemaakt en de kaartjes zijn snel uitverkocht. Met de opening van Paaspop gaat het officiële festivalseizoen beginnen. Niks is leuker dan genieten van de muziek, liggen in de zon en lekker dansen met je vrienden. Alleen maar genieten dus. Naast het leuk hebben moet het ook veilig blijven. Aan het eind van de dag wil jij natuurlijk gezond thuiskomen.

Denk aan jezelf!

Tegenwoordig is er voor vrijwel iedere muzieksmaak een festival te vinden. De festivalhype is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral onder studenten. De festivalorganisatoren willen het veilig feesten onder de aandacht brengen en zij steunen Celebrate Safe. Dit initiatief is een online platform met tips over bewust en veilig feesten. “Het doel is het vergroten van het bewustzijn van festivalgangers over de aan uitgaan gerelateerde risico’s en hoe ze deze zelf kunnen beperken”, aldus Judith Noijen projectleider Celebrate safe.

untitled-infographic

Veel van deze hulpverleners krijgen professionele medische zorg en gezondheidsvoorlichting voor evenementen. ”We hebben steeds meer getrainde hulpverleners op festivals. Toch hebben we er meer nodig dan bijvoorbeeld alleen de regionale EHBO-post”, vertelt Charles Dorpsmans, coördinator Drugs Informatie en Monitoring Systeem Noord-Brabant.

We leven in Nederland, dus het is altijd handig even de weersvoorspellingen te checken. Let dus ook op de kleding die je draagt. Trek iets aan dat niet te warm is en niet te koud. Zorg dat je op alles bent voorbereid. Volgens Celebrate Safe komen jaarlijks 80 mensen om in het verkeer door drugsgebruik. Vooral jongeren, zware drinkers en gebruikers van een combinatie van alcohol en drugs hebben een grote kans om te verongelukken. Dus als je alcohol gedronken hebt of drugs hebt genomen, niet rijden.

Volgens Judith Noijen wil iedereen genieten, maar niet ziek worden. “Natuurlijk denken bezoekers tijdens het feesten niet voortdurend aan hun veiligheid of gezondheid en heeft iedereen het veel liever over de muziek, de sfeer en prachtige aankleding. Maar we weten ook dat niemand gehoorschade op wil lopen of op de EHBO wil belanden.”

festival2

Denk aan je oren!

Festival en muziek. Het is verstandig zuinig te zijn met je gehoororganen. Door hoog muziekvolume kan tijdelijke gehoorschade optreden. Dit wordt veroorzaakt doordat je te lang naar hard geluid hebt geluisterd.

Als je veel festivals bezoekt, is het handig om oordoppen te dragen. Het risico op gehoorschade kan hierdoor worden verminderd. Uit een onderzoek van het UMC Utrecht is gebleken dat tijdelijk gehoorverlies ruim vijf keer zo vaak voorkomt bij festivalgangers die geen oordoppen dragen. Maar wat kun je nog meer doen om het te vermijden? Kelly Coenen projectmanager van De Nationale Hoorstichting beantwoordt de vragen.

https://soundcloud.com/martynovic/hoorstichting-over-gehoorschade

 

I love my ears is een campagne gericht op het voorkomen van gehoorschade bij bezoekers van festivals. De campagne wil hiermee de festivalgangers waarschuwen voor de risico’s.Naamloos

Denk aan je lichaam!

De laatste jaren is het XTC-gebruik op festivals toegenomen. Uit cijfers van de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor 2014 blijkt dat 2,5 procent van de Nederlanders wel eens XTC heeft gebruikt, terwijl het EU-gemiddelde op 0,6 ligt. Verschillende media melden dat een XTC-pil af en toe geen kwaad kan. Daarentegen zeggen andere media dat het heel schadelijk is voor je lichaam. Maar wat is nou juist?

Je kan XTC op een veilige manier gebruiken. Daarmee wordt bedoeld dat je verstandig omgaat met de middelen die je neemt. Laat je pillen altijd als eerst testen. Houd goed in de gaten wat je inneemt, hoeveel je neemt en hoe jouw lijf hierop reageert.

De GGD testservice in Eindhoven laat het proces zien van het testen van een pil.

Nadat je pil is goedgekeurd, zijn er een aantal stappen die je ook goed in de gaten moet houden. Voor en achteraf moet je bijvoorbeeld goed eten en drinken. Hieronder volgt een video over het veilig gebruik van XTC pillen.