Er lijken de laatste tijd steeds meer voetbalclubs om te vallen. Toch is het géén trend van de laatste tijd. Ook in het verleden gingen er al clubs failliet. Toch hebben clubs als FC Twente en Fortuna Sittard het zwaar en moeten zij de nodige problemen zien op te lossen.

In 1968 viel de eerste Nederlandse betaald voetbalclub, Xerxes/DHC’66, een gefuseerde club uit Rotterdam en Delft. Later volgden er nog acht teams. In Nederland vallen er ook relatief meer clubs om dan in andere landen in Europa. De richtlijnen, die te vinden zijn op de sites van de voetbalbond zijn zwaar voor clubs. In België wordt het voor clubs steeds zwaarder om gezond te blijven: clubs moeten zodra ze de Tweede Klasse bereiken een stadion bezitten met een capaciteit van vierduizend plaatsen.

FC Wageningen
In Nederland zijn de eisen op financieel gebied zwaar. Dat werd FC Wageningen in 1992 ook teveel. Vaak zijn de fans en de stad er de dupe van. Erik Looijs, fan van FC Wageningen, is duidelijk over de invloed van een voetbalclub op een stad. “Er is een stukje gezelligheid weg en ik denk dat ook de stad behoorlijk in aanzien heeft verloren. Het doet pijn in mijn hart dat er iets verdwenen is waar ik altijd veel plezier aan heb beleefd. Mijn opa en mijn vader hebben er ook nog gespeeld. Het geeft nog altijd een leeg gevoel.”

Bert van Geffen stond vijf jaar onder de lat bij FC Wageningen. Tegenwoordig geeft hij nog regelmatig rondleidingen door de Wageningse Berg, het toenmalige stadion van FC Wageningen. In dit stadion komen nog altijd elke dinsdagochtend enkele oud-spelers bij elkaar om over hun tijd bij Wageningen bij te praten.

fc wageningen from Ivan Deckers on Vimeo.

Andere clubs in Nederland
In Nederland zijn er in totaal negen teams failliet gegaan. Na FC Wageningen volgden nog AGOVV Apeldoorn, RBC Roosendaal en HFC Haarlem. SC Veendam was de laatste. In het seizoen 2010 kwamen zij in zwaar weer terecht. Henk de Haan, wie onder andere voor SC Veendam en FC Groningen speelde, moest de redder worden van het tweemaal failliet verklaarde Veendam. Op 25 maart 2013 viel het doek: Sport Club Veendam was niet meer.

Duitsland
In Duitsland was Alemannia Aachen een van de clubs die last had van financiële problemen: dit moesten ze bekopen met een faillissement. Volgens Lou Suiker, een Nederlandse Alemanniafan, was dit de schuld enkele van bestuursleden. “Bestuursleden meenden op een bepaald moment dat wij ons in de Bundesliga konden vestigen. Daarvoor moest er een nieuw stadion komen. Geld speelde op dat moment schijnbaar géén rol.”

Aachen moest een bedrag van zes miljoen bij elkaar halen. “Dat was utopisch, dat was niet mogelijk. Misschien lukte dat in de Bundesliga, maar destijds speelden we in de Bundesliga 2. Toen was Kreamer bestuurchef, hij vulde gaten met geld wat er niet was. Binnenkort moet hij voor de rechtbank verschijnen voor bedrog.” Suiker is duidelijk over de toekomst van Aachen. “We moeten voor 2018 nog zeker één keer promoveren. Als Alemannia Aachen nog een keer failliet gaat, is het over. 116 jaar weggegooid voor de roem van een paar profielzuchtige mensen.”