Fanatieke sporters, en dan hebben we het vooral over fitnessen, gebruiken vaak ook fitness supplementen. Dit zou de spiergroei en -herstel bevorderen. Met de opkomst van de webwinkels, schoten ook de fitness supplementen-stores met paddenstoelen uit de grond. BodyEnFitShop, XXLNutrition, BodyLab, ga zo maar door. De grote, gespierde jongens gebruiken de supplementen ook, dus de beginner ziet dit als de sleutel om zelf ook breder te worden. Zonder zich er goed in te verdiepen of hier goede uitleg bij te krijgen. Want van de verkooppraatjes van de webshops wordt je niet veel wijzer.

ZIE BOVENSTAANDE VIDEO VOOR UITLEG VAN RONALD DE LEEUW!

“Je moet je totale voeding zien als het maken van een taart”, vertelt Ronald de Leeuw. Hij is voedings- en fitnessdeskundige en zoekt maar al te graag naar de wetenschappelijke onderbouwing van supplementen. “Stel je bakt een hele slechte taart, om hem vervolgens af te toppen met een aardbei, dan gaat die aardbei niet veel nuttigs bijdragen aan de taart. De aardbei is in dit geval een voedingssupplement. Met andere woorden voedingssupplementen gaan een slecht voedingspatroon niet beter maken, ze kunnen een goed voedingspatroon echter wel mooi aanvullen. Lees je dus wetenschappelijk in wat wel en niet voor jou werkt.”

Sommige fitness supplementen bevatten zelfs doping

Een tijd lang hebben gebruikers alles maar voor zoete koek aangenomen, zonder zich te verdiepen in wat ze nou precies innemen. Nadat een fanatiekeling van een forum wat supplementen had getest, maar mysterieus verdween, besloten de mannen van Supplementlabtest.com om een eigen website te beginnen. Een website die onafhankelijk supplementen test, om zo een eerlijk oordeel te kunnen geven over dit spul.

Maar een interview willen ze niet geven: “Wij proberen anoniem te blijven”, verklaart Supplementlabtest.com in een e-mail. “Er zijn namelijk bedrijven die slecht uit onze tests komen en zij doen er alles aan om onze bevindingen te laten verwijderen.”

“Wij zijn een groep sporters en wij schrokken van de berichten over de supplementen.”, vervolgen de testers. “Wij zagen dat vele testen gecensureerd zijn en dat bedrijven er alles aandoen om de resultaten in de doofpot te stoppen. Redenen genoeg voor ons om een website te beginnen die de supplementen test, vergelijkt, en zo voor transparantie zorgt voor de consument. Met behulp van donaties proberen wij zoveel mogelijk supplementen te testen. We bestellen rechtstreeks bij de shop, al doen we dit vaak onder de naam van een medewerker van het lab. Sommige webshops hebben namelijk het adres van het lab in hun systeem en kunnen dan een aangepaste pot eiwitten opsturen.”

Nadat er een verrassende uitkomst uit de eerste twee testen kwamen, zijn ze hiermee verder gegaan. Wat blijkt: er zitten in vele supplementen minder eiwitten (die de spieren nodig hebben) in, maar wel heel veel meer rotzooi. Van onbekende stoffen (ook wel proprietary blends genoemd) tot zelfs doping (DMAA). Er wordt van alles in de supplementen gestopt om het gebrek aan eiwitten te verbloemen. Het aantal eiwitten wat uit de tests komt blijkt veel minder te zijn dan wat op de labels staat vermeld. Hoe kan dit? “De reden van het verschil in eiwitpercentage draait puur om geld. Hoe hoger het percentage op het label, hoe beter het verkoopt. En hoe lager het werkelijke eiwitpercentage is, hoe meer men eraan verdiend, omdat ze hier goedkopere middelen als aminozuren voor gebruiken.”