Media berichten steeds vaker over discriminatie of geweld tijdens een sportwedstrijd. Niet alleen op topsportniveau gebeurt dit, maar ook bij amateurs. Van het enigszins onschuldig roepen van leuzen tot het gooien van een banaan.

Er komen steeds meer gevallen van discriminatie of agressie aan het licht in de media. Het begon met Richard Nieuwenhuizen, de grensrechter die in 2012 zwaar mishandeld werd door verschillende leden van de voetbalclub Nieuw Sloten. Later overleed hij aan zijn verwondingen. Dit is niet een opzichzelfstaand geval, bij verschillende prof- en amateurclubs ging het de afgelopen jaren mis. Hieronder een kort overzicht van enkele incidenten.

Agressie en racisme

Zowel spelers als scheidsrechters krijgen te maken met agressie tijdens een wedstrijd. Zo werden er tijdens de wedstrijd VVOG – Harkemase Boys oerwoudgeluiden geroepen naar Pernelly Byia, een speler van VVOG. Nadat er een tweede keer wordt geroepen, lopen beide ploegen van het veld. De scheidsrechter staakt de wedstrijd dan ook. Na tien minuten wordt de wedstrijd hervat. Jeugdscheider Ferry Greve maakte agressie tegen een scheidsrechter van dichtbij mee. Tijdens een wedstrijd werd tegen zijn collega agressie gebruikt. We spraken met beiden.

Venloverbroedert

S1780002.MP4.00_00_08_28.Still001
Het logo van Venloverbroedert

In Venlo proberen veertien voetbalclubs, de gemeente en de scheidsrechtersvereniging Venlo samen het geweld en discriminatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Marc Orval van voetbalvereniging HBSV is initiatiefnemer van het project. Onder Venloverbroedert vallen verschillende projecten die het sporten leuker moeten maken. “Wanneer een speler van onze club zich zo ernstig misdraagt dat hij niet meer bij onze vereniging mag spelen geven wij dit door aan andere clubs. Wij proberen zo te voorkomen dat deze speler zijn wangedrag voortzet bij een andere club”, vertelt Dennis Heus van Venlosche Boys. Zijn vereniging is een van de veertien clubs die mee doen aan het project Venloverbroedert. Wij gingen langs bij Venlosche Boys en HBSV.

Week van het sportplezier

Door een scheldpartij of agressie kunnen mensen het plezier in de sport verliezen. Om dit plezier extra te benadrukken is NOC*NSF in opdracht van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport het project Veilig Sportklimaat gestart. De week van het sportplezier is onderdeel van dit initiatief. De week ging op zaterdag 5 maart van start en zal tot zondag 13 maart duren.

Tijdens deze week worden door verschillende sportbonden acties georganiseerd. De KNHS (koninklijke Nederlandse Hippische sportfederatie) probeert met #lolmetjeknol te laten zien dat de paardensport niet alleen voor mensen met een toppaard is. “Het is natuurlijk hartstikke mooi wanneer je het goed doet en een prijs wint, maar het plezier moet altijd centraal blijven staan”, vertelt Inga Wolframm, sportontwikkelaar KNHS. “We delen allemaal dezelfde passie en dat proberen we dus ook te benadrukken met deze actie.”

Een hashtag is niet het enige middel om plezier in een sport te delen, de KNHB pakt het anders aan. Zij bedachten de verkiezing ‘Sportiefste vereniging van Nederland’. Deze actie is in tegenstelling tot de actie van de KNHS meer gericht op de verenigingen en minder op individuen. “We hopen met deze actie te bereiken dat verenigingen zich er bewust van worden wat zij doen aan sportplezier”, aldus Frank van Barneveld, projectleider Veilig Sportklimaat van de hockeybond. Tot zondag 13 maart kunnen verenigingen hun acties insturen via social media en op vrijdag 18 maart wordt de winnaar bekend gemaakt. Het is de eerste keer dat de hockeybond meedoet aan de week van het sportplezier. “We geloven in de kracht van een week als deze. We hebben al eens meegedaan een soortgelijke week, dat is ons erg goed bevallen”, vertelt Van Barneveld.

Door Inge Pelsers en Itske Eertink