De smartphone wordt al bijna tien jaar door iedereen, voor van alles gebruikt. Sinds de mobiele camera-functie gebruiken smartphone eigenaars hun toestel naast voor het verzenden van e-mails, internetten en bellen, ook voor het verzenden van pikante foto’s en berichtjes. “Sexting is populair onder jongeren, maar volwassenen doen het net zo goed”, zegt Cas Wouters, socioloog aan de Universiteit van Utrecht.

Volgens Cas Wouters heeft de opkomst van ‘seks op afstand’ niets te maken met de maatschappij van nu, maar puur met de gelegenheid. “Het feit dat het kán, betekent dat mensen het proberen”, aldus Wouters. De socioloog licht toe waarom de mobiele telefoon hét instrument is om seksuele gevoelens op afstand te uiten. Hij blikt terug naar hoe het vroeger was, vóór de komst van de mobiele telefoon.

Stiekem

“Vroeger kwam telefoonseks helemaal niet voor. Als er in huis al een telefoon aanwezig was, hing deze vaak op een centrale plek waar altijd veel mensen waren. Niet echt de ideale locatie voor een spannend gesprek”, vertelt Wouters. “Wanneer mensen al met elkaar belden uit seksuele overwegingen, dan was dat om ergens af te spreken.” De socioloog herinnert zich dat het in de tijd van de vaste telefoon nog vrij taboe nog was om in het openbaar over seks te praten, en dat het dus stiekem moest.

Revolutie in lange-afstandserotiek

Met de opkomst van de mobiele telefoon in de jaren ’80 was er sprake van een revolutie op het gebied van lange-afstandserotiek. “De privacy, die bij de vaste lijn ontbrak, diende zich met het mobiele netwerk aan. Voor koppels van wie een van de twee op reis was, werd het mogelijk om telefonisch contact te houden.” Wouters verwacht dat telefoonseks toen is ontstaan. “Het is logisch dat twee partners die gewend zijn de liefde met elkaar te bedrijven, ook hun seksuele gevoelens willen uiten wanneer zij elkaar alleen kunnen horen.”

Socioloog Wouters meent dat sexting is ontstaan, toen sms’en mogelijk werd. “Met de opkomst van de smartphone is het daarom vanzelfsprekend dat mensen ook via die weg gaan experimenteren met seksualiteit. Of dat nu via een berichtje, foto, of filmpje is.”

https://soundcloud.com/lisa-konings/sexting

Verlangen naar opwinding

“De reden voor het versturen van seksueel getint materiaal is bij volwassenen meestal anders dan voor jongeren”, stelt Wouters. Volwassenen ‘sexten’ volgens de socioloog enkel om het verlangen naar opwinding te bevredigen. “De behoefte aan opwinding wordt door elke wederzijdse vorm van seksualiteit bevredigd”, Het sturen of ontvangen van erotisch materiaal is opwindend, simpelweg omdat het een vorm is van intimiteit.”

Doktertje spelen

Sexting lijkt voor jongeren onderdeel geworden van hun seksuele ontwikkeling. Wouters legt uit dat het prima aansluit bij de zoektocht naar seksualiteit. “Je kan het vergelijken met het ‘doktertje spelen’ van vroeger.” Wouters licht toe dat jongeren, in het proces naar volwassen worden, nu eenmaal zo nieuwsgierig zijn dat zij willen weten hoe de ander er onder de kleren uitziet. “Ook dat is iets van alle tijden”, volgens de socioloog.

Heb jij wel eens aan sexting gedaan?

JA

NEE