De verkoop van tweedehands producten in Nederland zit in de lift. Kringloopwinkels zijn populairder dan ooit, vintage kleding wordt steeds hipper en de verkoop van tweedehands auto’s neemt toe. Ook online kopen mensen nog altijd ontzettend veel tweedehands producten.

Over het aanschaffen van tweedehands producten kan een hoop gezegd worden en de meningen zijn vaak verdeeld. Zo is het geven van nieuw leven aan een gebruikt product duurzaam en dus goed voor het milieu. Bovendien betaalt men doorgaans minder dan de eigenlijke prijs van het product. Daar tegenover staat het feit dat mensen tweedehands spullen soms minder betrouwbaar vinden, omdat er in de meeste gevallen geen garantie op zit. Daarnaast zijn er mensen die het hergebruiken van andermans spullen ronduit ‘vies’ vinden en hetgeen liever nieuw aanschaffen.

Kringloopwinkels
In de crisis zijn er opvallend veel kringloopwinkels bijgekomen. Dit weet ook Sander Geijs, eigenaar van Kringloop Tilburg. “Ze kwamen als paddenstoelen uit de grond, er was een ware explosie aan kringloopwinkels in Nederland. Zo zijn wij ook in de crisis begonnen, met de gedachte om mensen met een beperkt inkomen te helpen. In Tilburg zijn namelijk een hoop mensen die in de bijstand zitten, maar zitten er ook een hoop onder de armoedegrens. Daarbij heb je natuurlijk ook de studenten en starters.”

Volgens Geijs zijn er daarentegen ook een hoop kringloopwinkels weer verdwenen. “Het runnen van een kringloopwinkel is geen goudmijn. Het is heel hard werken voor weinig geld. Je moet bijvoorbeeld een hoop theekopjes van 25 cent verkopen, wil je er iets op verdienen. Daarmee is het ook maatschappelijk werk. Hiermee zie je dan ook dat er een hoop kringloopwinkels terug zijn gevallen.”

“Nu de crisis wat is verminderd, heeft er in de afgelopen twee jaar een kanteling plaatsgevonden. Klanten komen nu vaker naar kringloopwinkels vanuit het duurzame aspect, het draait niet alleen meer om de centen. Het gaat tegenwoordig meer om de gedachte die achter de spullen zit. Dat vind ik een prima zaak.”

Kringloopwinkels en vintage from Giel Jonkers on Vimeo.

Occasions
Er zijn afgelopen maand bijna tien procent meer tweedehands auto’s verkocht dan in februari vorig jaar. Dit beaamt Aram Vrieling, manager van Dealer Occasionhuis in Oss. “We merken zeker dat er meer verkocht is. Aan het einde van vorig jaar zijn er nog veel mensen leaseauto’s gaan aanschaffen, vanwege de voordelige bijtelling van toen. Nu merken we dat mensen op zoek zijn naar tweedehands auto’s van ongeveer een jaar oud.” Volgens Vrieling komt de stijging in verkoop van occasions ook door de opbloeiende economie. “Kijk naar de huizenmarkt, ook die zit in de lift. Het ziet er gewoon allemaal wat zonniger uit.”

Online
Online blijft de vraag naar tweedehands producten ook nog groot. Daarmee is er aan aanbod geen gebrek. Zo staan er op Marktplaats.nl alleen al op elk moment van de dag zeker negen miljoen advertenties en worden er per dag gemiddeld 350.00 nieuwe advertenties geplaatst. De site staat bekend als een van de meest populaire verkoopsites van tweedehands producten en trekt elke dag zo’n 1.3 miljoen unieke bezoekers.