Inmiddels is het alweer 36 jaar geleden dat de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) haar deuren heeft geopend. Ieder jaar mogen veelbelovende studenten hun diploma in ontvangst nemen, wat ook betekent dat ieder jaar nieuwe leerlingen meer dan welkom zijn. Vandaag is de open dag en maken wij kennis met onze journalisten in spe.

Nieuwsgierig: dat is Jet Kunst (18), zegt ze zelf. Op dit moment is ze een tweedejaars van de mbo-opleiding Juridische Dienstverlening, maar Jet geeft eerlijk toe dat deze opleiding niet helemaal haar ding is. Na deze studie wil ze daarom iets doen wat ze écht leuk vindt. En misschien is dat wel de opleiding journalistiek.

De meest geopende app op haar telefoon is die van NU.nl. “Korte nieuwsberichten vind ik leuk om te lezen, maar ik ga graag dieper in op onderwerpen. Ik ben van het onderzoeken”, vertelt Jet overtuigend. Het zachte nieuws is dan ook niet aan haar besteed. Ze leest liever nieuws over de politiek en het Midden-Oosten. ”Ik ben geen softie.”

IMG_8727

We geven Jet een hand en lopen nog een rondje door het schoolgebouw. Daar staat Noa Koopman, een klein, vijftienjarig meisje met lange bruine haren. Ze kijkt nieuwsgierig om zich heen. ”Ik zit pas in het vierde jaar van de havo, dus ik heb nog even de tijd om een opleiding te kiezen.”

Als Noa het nieuws leest, kijkt ze vooral naar de berichten over wetenschap. Het liefst leest ze ouderwets een tijdschrift of de krant. ”Internet en sociale media zijn niet mijn ding. Veel te veel informatie. En het is allemaal zo chaotisch”, ze lacht even. ”Niet dat ik zelf zo geordend ben. Maar het is fijn als het nieuws dat wel is.”

IMG_8724

We nemen afscheid van Noa en stappen op Eva van den Braak af. Dit vijftienjarige meisje is geïnteresseerd in de Nederlandse taal en wil beter worden in het schrijven van artikelen. Het valt Eva gelijk op dat de Fontys Hogeschool Journalistiek heel klein en gemoedelijk is. ”Dat vind ik wel fijn”, lacht ze. Als we haar vragen of we nog even een foto van haar mogen maken worden we zelf op de proef gesteld. De camera doet het niet, dus we maken – met een rood hoofd van schaamte – een foto met onze telefoon. Sorry Eva. Zo moet het dus niet.

IMG_4528

We willen even snel terug naar de computer om het laatste nieuws te checken, maar als we net achter onze pc zijn gekropen, staat Toon van Reisen (16) voor onze neus. Toon en zijn moeder zijn net het Tech&Tools lokaal uitgelopen en komen nu aan bij de Nieuwsredactie. Toon zit in vijf vwo en is gek op sport. “Het lijkt me heel erg leuk om sportverslagen te maken”, vertelt hij vastbesloten. Hij doet ons denken aan vele jongens in ons eigen eerste jaar: liefst alleen met voetbal bezig. Toon heeft echter wel al bij zichzelf ontdekt dat hij verder kijkt dan de voetbal. Het nieuws van de sport houdt hij goed in de gaten en de statistieken vindt hij zeer interessant. Zou hij ook op die voetballers af durven stappen als het zover is? Mama heeft haar twijfels, maar Toon niet. Toon durft dat wel.

IMG_8728

Toon is nog geen drie stappen verder of we leren Vera Bergs kennen. Op één open avond hebben wij ons eigen netwerk weer flink uitgebreid. Als we een fotografe nodig hebben, mogen we Vera altijd bellen. Het liefst wil ze haar interesse voor fotografie combineren met reizen. ”Over de wereld reizen met mijn camera lijkt me fantastisch.” Het zestienjarige meisje was tot een half uur geleden vooral geïnteresseerd in de schrijvende kant van de journalistiek. Een toer door onze school heeft daar verandering in gebracht: ”Ik keek net in de radio- en televisiestudio en ben tot de conclusie gekomen dat dit eigenlijk veel leuker is.”  Als laatste willen we nog even een mooi kiekje van Vera schieten. Dat gaat niet zonder slag of stoot; scherp stellen is een hele klus. Na een tien-minuten-durende fotoshoot is onderstaande foto het best gelukt. Vera kan ons nog veel leren.

IMG_8735

Het is bijna negen uur en de school loopt langzaam leeg. We hebben vijf prachtige mensen mogen leren kennen. Toch hebben we beiden het gevoel dat er nog iets mist aan deze post. Na even nadenken, weten we precies wat deze tekst nog nodig heeft. Namelijk het volgende:

IMG_4533

Heel veel succes met jullie studiekeuze! Vriendelijke groeten,

Jullie verslaggevers,

Karlijn Linssen en Iris Savenije