De voorzitter van FNV Jong, Esther Crabbendam, is niet te spreken over de minister van Onderwijs en Cultuur, Jet Bussemaker, nadat het ministerie van Onderwijs cijfers publiceerde waaruit blijkt dat het aantal studenten afneemt sinds de introductie van het leenstelsel. “Persoonlijk heb ik het vertrouwen in minister Jet Bussemaker verloren,” zegt ze tegen de Nieuwsredactie.

“Al bij de introductie van deze plannen riep ik samen met veel andere jongerenorganisaties dat jongeren met ouders die een laag inkomen hebben gedupeerd zouden worden door deze plannen. Inmiddels hebben we de minister al zo vaak gewaarschuwd voor deze gevaren dat ik persoonlijk het vertrouwen heb verloren in de minister.”

Samen met andere jongerenorganisaties beraadt FNV Jong zich nu op vervolgacties. “Demonstraties behoren ook tot de mogelijkheden, maar ik weet niet of het Malieveld direct de juiste plek is”, zegt ze lachend.
Crabbendam roept de partijen in de Tweede Kamer op om ‘eens goed na te gaan denken over de toekomst’, zeker met de Tweede Kamerverkiezingen die in het verschiet liggen.

‘Partijen moeten verantwoordelijkheid nemen’

De verantwoordelijkheid ligt volgens Crabbendam bij de partijen die ditzelfde stelsel hebben ingevoerd. “Het zou hen sieren als ook de partijen die eerst riepen dat de effecten wel zouden meevallen nu hun verantwoordelijkheid nemen en het leenstelsel terugdraaien nu is bewezen dat het niet werkt.” Volgens Crabbendam zou het sowieso niet verkeerd zijn als partijen eens goed nadenken over onderwijs.