De hele dag voorovergebogen naar een scherm staren. Steunend op één arm om je kantoorbaan nog enigszins comfortabel te maken. Af en toe even rekken en strekken om de rugpijn te verzachten. Een herkenbare situatie voor veel mensen met een kantoorbaan. Om deze ellende tegen te gaan, wordt er nu bij verschillende bedrijven staand vergaderd. Maar is dit wel de oplossing?

“Staand werken maakt je lichaam dynamischer”, zegt fysiotherapeut Daniel Hess. “Zitten zorgt voor veel druk op de rug. Hierdoor wordt de rug belast met drie keer het lichaamsgewicht.” Bedrijven zochten de oplossing in ‘stand-up vergaderen’, maar volgens Hess is veel staan ook niet ideaal. “Staan zorgt voor meer druk op gewrichten als knieën en enkels.”

Op langer termijn kunnen de gevolgen volgens hem nog groter zijn. “Veel staan kan zorgen voor artrose in de gewrichten die de ruggenwervels met elkaar verbinden.” Hess legt uit dat bij artrose het kraakbeen in een gewricht steeds dunner wordt, waardoor de botten tegen elkaar komen tijdens het bewegen. Dit zorgt voor pijn en vervormde botten.

Ervaring
Elena Iskandarani vergadert op kantoor dagelijks staand met haar collega’s. Zij ziet vooral praktische voordelen: “De vergaderingen gaan nu veel sneller. Eerst waren we altijd een half uur bezig en nu nog maximaal een kwartier.” Volgens Iskandarani is ‘stand-up’ ook goed voor de teamspirit. “Mensen zijn meer betrokken en hebben een actievere houding. Hierdoor helpen we elkaar meer en beter waardoor de vergadering voorbij vliegt.”

Uiteindelijk ligt de oplossing in het midden. Een goede afwisseling tussen staan en zitten tijdens het werk is volgens fysiotherapeut Hess het beste. “De spieren en gewrichten moeten allemaal ongeveer evenveel belast worden, dat is uiteindelijk het beste voor het lichaam.”