Hoera! Het is de Nationale Museumweek. Van 16 t/m 24 april is er door heel Nederland “het pure goud van musea” te zien. Zeven dagen lang staat het cultureel kapitaal van ons kikkerlandje in de schijnwerpers. Musea tonen collecties die zij van onschatbare waarde vinden. Als je daar zin in hebt, tenminste. Gaan jongeren eigenlijk nog wel naar musea?

Pubers in musea

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of musea geliefd zijn onder pubers. Musea hebben het onderling over een “probleemgroep”. Toch stijgt de verkoop van de museumjaarkaart. Zelfs onder jongeren. Dat is voor cultuurliefhebbers fijn om te horen. Studenten en pubers zijn namelijk graag geziene gasten. In Utrecht werd op de eerste dag van De Nationale Museumweek 2016 een gastcollege georganiseerd. Burgemeester Van Zanen sprak onder de Dom bijna honderd scholieren toe. “Ga er vooral samen naartoe, in musea komt onderwijs tot leven”, aldus Van Zanen.

Gemeentemuseum Helmond

Hopelijk wordt zijn advies in Utrecht opgevolgd. In Helmond lijkt het erop dat Van Zanen pech heeft. Het Gemeentemuseum toont op dit moment een expositie die de uitgestorven puberbezoeker opnieuw tot leven kan wekken. Bij binnenkomst ziet de museumgast een video van jongens die shotjes nemen tot ze erbij neervallen. Loop de hoek om en je ziet een levensgrote plaat van een bil. Daarnaast een afbeelding van een luchtballon in de vorm van een piemel. Het enige wat ontbreekt aan dit puberparadijs is een puber. Dit is voor pr-medewerkster Jessica Hagenaars geen verrassing: “Jongeren staan bij ons bekend als een lastige groep. Het is altijd leuk om ze binnen te krijgen, maar dat is ecfoto 3ht lastig.”

Lokkertjes

Ter ere van De Nationale Museumweek zijn er dit weekend diverse activiteiten in het museum. In een speciale fotostudio kun je onder het genot van een drankje foto’s van jezelf of je vrienden en familie laten maken. Het museum heeft gedurende het jaar speciale pakketten voor verschillende doelgroepen. Een educatief pakket voor basisschoolleerlingen, bijvoorbeeld. Ook middelbare scholieren kunnen voor intellectuele verrijking bij het museum terecht. Studenten hebben die optie echter niet. Een bewuste keuze: “We richten ons niet op die groep. Dat is niet haalbaar.”

Initiatieven

Voor sommige musea dus een onbegonnen strijd, die jeugd. Dat betekent niet dat Nederland stilstaat wat jongeren en hun museumbezoek betreft. Af en toe ontstaan nieuwe initiatieven, die pubers moet prikkelen om naar kunst te kijken. Sinds kort gaan de deuren van het Stedelijk Museum elke vrijdagavond open voor jongeren tussen de vijftien en negentien jaar. Tijdens Friday Night zijn er lezingen, debatten en optredens. Ook kun je er gewoon een biertje doen. Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een soortgelijke onderneming: Vincent op Vrijdag. Elke laatste vrijdagavond van de maand heeft het museum eefoto 1n avondprogramma in samenwerking met jonge creatieve makers uit Amsterdam.
Nog even terug naar Helmond. Jessica kan best begrijpen dat jongeren zelden naar het museum gaan. “Ze zijn ook met zoveel dingen bezig”, zegt ze. Toch lijkt het tij te keren. In de zaal twee jonge jongens met een rugzak om. Ze staan voor een schilderij waar een blote borst op te zien is. Is er dan toch hoop? “We zijn hier voor een schoolopdracht”, zegt één van de twee. “Anders waren we nooit gekomen”, zegt de ander. Twee minuten later staan ze weer buiten. Volgend jaar beter.