Je ziet het steeds vaker op Instagram: fitte, gespierde vrouwen in allerlei yogaposities. Nu wordt Yoga Festival Terschelling georganiseerd. Maar is het nu een sport of niet? Twee trainers proberen de vraag te beantwoorden.

“Yoga is een brede filosofie waarbij lichaam en geest getraind worden”, zegt yoga instructrice Carolien de Vries. “De oorspronkelijke bedoeling van yoga is mediteren en allerlei ademhalingsoefeningen doen.”

Volgens Cora Verkuilen van Yoga trainer Eindhoven ligt het heel erg aan de vorm of yoga dan wel of niet in de categorie sport valt. “De verzamelnaam voor actieve yoga is hatha yoga. Je doet dan eigenlijk aan meditatie terwijl je beweegt en dat is zeker sport te noemen.” Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Voor veel mensen is het namelijk een lifestyle en dus meer dan alleen lichamelijke inspanning.

Wel zijn beiden trainers van mening dat de definitie die aan yoga wordt gegeven steeds meer mainstream is. “Het is een trend aan het worden, daar zijn we wat minder blij mee. Neem bijvoorbeeld die zogeheten ‘fitgirls’ en superfoods (moderne benaming van diverse gezonde voedingsstoffen, red.). Terwijl yoga uiteindelijk vooral om lenigheid gaat,” stelt Verkuilen. Volgens De Vries is het zelfs helemaal geen sport. “Het kan wel inspannend zijn, maar ik vind het verdrietig hoe het zich ontwikkeld heeft. Tegenwoordig is het namelijk meer een soort gymnastiek geworden. Dan ga je voorbij aan de magie van de yoga”, aldus de Vries.