De strijd om belangrijke voetbalwedstrijden te mogen verslaan is een wedstrijd op zich voor de commentatoren. De beste mensen van de NOS halen het onderste uit de kan om op een dag de match van hun leven te mogen verslaan. ,,Natuurlijk zijn er mensen blij of teleurgesteld’’, aldus Arno Vermeulen, Chef Voetbal van de NOS en verantwoordelijk voor de indeling. ,,Maar dat is dan maar zo.’’

Ervaren topcommentator Evert Ten Napel moest even slikken toen hij op zijn laatste WK in Duitsland (2006) de finale aan zijn neus voorbij zag gaan. ,,Hij ging er vanuit dat hij het zou worden en dat snap ik ook wel’’, vertelt Vermeulen. ,,Maar we kiezen degene die op dat moment de beste is. Sentimenten spelen geen rol.’’

Een goede commentator zijn is het belangrijkste voor de NOS, zegt Vermeulen. Dat vooral Jeroen Grueter en Frank Snoeks de WK-finales en Eredivisie-ontknopingen in de portefeuille krijgen geduwd, heeft daar waarschijnlijk alles mee te maken. ,,Het is hun specialiteit, waar anderen hoog staan aangeschreven bij andere sporten.’’ Wat een goede commentator dan een goede commentator maakt?

Volgens de Chef Voetbal is er sprake van een soort hiërarchie, maar worden grote en kleine wedstrijden wel evenredig verdeeld. ,,Er zijn nog geen vechtpartijen geweest’’, grapt Vermeulen. Commentator Jeroen Grueter sluit zich daarbij aan. ,,Ik ken geen huilverhalen.’’

Zelf hoopt Grueter in ieder geval de eerstvolgende wedstrijd van Ajax of PSV te verslaan, tijdens de ontknoping van de Eredivisie. ,,Maar wat de beste wedstrijden zijn kun je van te voren nog niet zeggen. Dit seizoen zat ik bij Willem II – Twente en dat bleek een enorm spannende wedstrijd te worden. Ik zit sowieso veel liever bij een wedstrijd waar iets op het spel staat, zoals binnenkort bij Cambuur – Willem II, dan bij twee grote clubs waarbij er niks gebeurt en de wedstrijd in 0-0 eindigt.’’ Is dat niet makkelijk gezegd met de helft van alle droomwedstrijden op je bord? ,,Collega’s verslaan weer andere grote sportevenementen, zo werkt het dan ook wel weer.’’