Tilburgse studenten kunnen deze zomer genieten van een drijfnat spektakel in de Piushaven. De eerste editie van het Oud Tilburgsch Fiets Duiken, een variant op ‘Te land, ter zee en in de lucht, wordt door studenten zelf georganiseerd. “We willen iets terugdoen voor de stad.”

Iedereen kent het wel: de tv-show waarin waaghalzen van de metershoge helling afrijden met eigengemaakte creaties. In Tilburg wordt op 17 juli een eigen versie gehouden, geheel georganiseerd door dispuut Black and White. Studenten, volwassenen en kinderen kunnen zich hierbij uitleven op hun eigen versierde fietsen, om, zonder in het water te vallen, de snelste tijd op de baan te behalen. “De deelnemers fietsen van de helling in de Piushaven af, waarna de baan wat smaller wordt en ze op een iets breder stuk de welbekende bel moeten luiden”, legt organisator Guus de Beer uit.

Het evenement, dat dit jaar voor de eerste keer wordt gehouden, blijkt al flink populair onder de Tilburgse studenten. De vijftien plaatsen die in deze categorie beschikbaar zijn, zitten allemaal vol. “Na drie dagen zaten we al op het maximale aantal. We hebben ook al studenten op de wachtlijst moeten zetten”, zegt René Wijnen, mede- organisator. Alhoewel het spektakel doet denken aan ‘Te land, ter zee en in de lucht’, heeft het ook een uniek aspect. Het evenement wordt namelijk geheel door studenten georganiseerd.

Om de herinneringen weer boven te laten komen, hierbij een fragment van ‘Te land, ter zee en in de lucht’.

Duikers
Aan de bezorgde student, die bang is dat hij zijn fiets niet terugkrijgt na een val in het water, is ook gedacht. “Iedere fiets komt gewoon weer boven water, want er wordt een boei aan vastgemaakt, zodat we zien waar hij ligt. Daarnaast zijn er duikers die de fietsen omhoog kunnen takelen,” vertelt De Beer.

Het waterspektakel bestaat uit een dagvullend programma. Pauzes tijdens het evenement worden gevuld met muziek van live bandjes. Achteraf wordt er ook een heuse afterparty gehouden. “Waar dit precies zal zijn, weten we nog niet. De Piushaven is ook een woongebied, dus daar kunnen we het niet te laat maken”, leggen de twee studenten uit.

Tweedaags
De volgende edities van het Oud Tilburgsch Fiets Duiken zullen meer een Tilburgse draai krijgen. Ook denkt de organisatie er aan om het festijn uit te breiden. “Wellicht een tweedaags festival. Waarbij er één dag in het teken staat van studenten, en de andere dag voor families en de Tilburger”, zegt De Beer.

Het is niet de eerste keer dat het dispuut zich inzet voor sportieve activiteiten in Tilburg. “We willen iets terugdoen voor de stad. Zo organiseerden we een aantal jaar geleden het Oud Tilburgsch Kamelenrennen, en nu kwamen we op dit”, vertelt Wijnen. Vandaar dat het huidige evenement ook weer de naam Oud Tilburgsch krijgt. “We gaan gewoon weer in die trant verder”, zegt hij lachend.