Ken jij iemand die een Halt-straf heeft gekregen? Grote kans dat deze persoon uit het dorp Deurne komt. Deurne is namelijk dé plek waar in 2015 de meeste Halt-straffen van heel Noord-Brabant werden gegeven. Het dorp scoort met zeventig straffen aanzienlijk hoger dan criminelere steden als Eindhoven, Breda en Den Bosch.

De straffen werden gegeven voor overtredingen als diefstal, vernieling en schoolverzuim. Dit blijkt uit gegevens van Halt, die jeugdcriminaliteit aanpakt en voorkomt. Maar hoe kan het nu dat een dorp als Deurne zo hoog scoort? ‘’In Deurne worden relatief meer Halt-straffen gegeven aan jongeren dan boetes. Een gemeente kan er ook voor kiezen om gewoon boetes op te leggen. Daarom scoort een dorp als Deurne hoger dan bijvoorbeeld Eindhoven”, aldus Eveline Huisman, voorlichter bij Halt.

Huisman benadrukt dat Deurne liever werkt met een Halt-straf, omdat ze zo persoonlijk de daders kunnen helpen. ‘’Het belangrijkste is dat jongeren iets leren van het totaalpakket. Hierbij hoort onder anderen excuses aanbieden en in gesprek gaan met de ouders.’’

Naomi, die niet met haar naam op de website wil, woont in Deurne en is werkzaam met probleemjongeren. Ze merkt dat steeds meer jongeren in Deurne bezig zijn met criminele activiteiten. ‘’De laatste tijd steken jongeren veel banden lek en stelen ze uit winkels’’, merkt Naomi op. Niet iedereen neemt een Halt-straf serieus. Een voorbeeld hiervan is Anne uit Deurne, die ook graag anoniem wil blijven. Ze was op stap met een valse identiteitskaart en moest daarom een taakstraf verrichten. Uiteindelijk moest ze helpen in een tweedehandswinkel, wat ze totaal niet erg vond. ‘’Halt-straffen worden niet altijd serieus genomen, maar mensen leren wel van het totaalpakket’’, vertelt Naomi.