Terwijl de band zich warm zingt en de pitchers bier alvast worden getapt, wachten honderden internationale studenten buiten op hét eerste grote zuipfestijn van Tilburg. Studentenorganisatie I*ESN organiseert de eerste biercantus van 2016.

Het werd de grootste biercantus ooit voor I*ESN. Er zijn namelijk ruim duizend kaarten verkocht en dat ook nog twee weken eerder dan verwacht. Dit gaat een biercantus worden om nooit te vergeten. ‘’We leefden hier met heel veel plezier naar toe. Iedereen is enthousiast om een menigte van duizend man te zien dansen en zingen op ’jouw’ feestje. Dat is toch het mooiste wat er is?’’, aldus Tijn van Kessel van de organisatie.

Het is ongeveer zeven uur ‘s avonds en de band trekt zich even terug. Vanaf dat moment zorgt de huis-DJ van I*ESN voor de juiste muziek voor de binnenkomende gasten. Jan Smit, John Bever en Guus Meeuwis komen voorbij en iedereen begint lekker mee te zingen.

Na ongeveer drie kwartier zit iedereen op zijn plek en zijn ruim duizend mensen klaar voor het feest waar ze sinds november al op verheugen. De DJ kondigt de band aan en vanaf dat moment is het drie uur chaos. Al snel worden de eerste pitchers bier besteld en de menigte blijft maar groeien. Op de gehele avond wordt er ruim 2.500 liter bier getapt.

Terwijl het bier vloeit en alle keeltjes warm worden gezongen,valt langzaam de schemer in. Dit is het teken voor de band om de gasten aan het zuipen te zetten. I*ESN heeft namelijk een lijflied en als dat lied opgezet wordt, drinkt iedereen alsof zijn leven er vanaf hangt. Verder valt wel op te merken dat het lijflied ongelofelijk vaak wordt ingezet.

Meezingen

Bij binnenkomst heeft iedereen een zangbundel meegekregen zodat niemand met zijn mond vol tanden staat als de nummers worden ingezet. Opvallend genoeg leggen alle Nederlandse studenten hun boekje meteen op de tafel, terwijl hun buitenlandse studiegenoten regelmatig moeten spieken. Vooral als het gaat om de Nederlandse meezingers.

Zo’n biercantus is natuurlijk leuk en aardig, maar er gaan ontzettend veel voorbereidingen aan vooraf. Tijn van Kessel: ‘’We beginnen met het kiezen van een datum, daarna stelt het verantwoordelijke bestuurslid een commissie samen die het evenement gaat organiseren. Denk aan het regelen van licht en geluid, de band, de banken, het bier, de vergunning, de promotie, draaiboek, calamiteitenplannen EHBO en met een locatie als Talent Square moet er natuurlijk ook samen gewerkt worden met de bewoners.’’

De locatie

Talent Square is een appartementencomplex voor zowel Nederlandse als internationale studenten. Helaas zijn voornamelijk de internationale studenten regelmatig te vinden op de Talent Square Facebookpagina om hun ergernissen uit te spreken. Tijdens de vorige biercantus werd er voornamelijk de dag erna geklaagd dat het zo’n rotzooi was om en rond het gebouw. Talent Square besloot daarom in samenwerking met I*ESN alles meteen op te ruimen. Tafels werden meteen weggebracht en al het papier en de plastic bekertjes werden opgeruimd met een bladblazer. Helaas bleek dit ook niet goed want een student klaagde dit maar over de geluidsoverlast van de bladblazers om elf uur ‘s avonds.

Rond een uur of tien zet de band het laatste nummer in. Iedereen haalt nog een keer uit en vol overgave wordt meegezongen met onder andere ‘Angels’ van Robbie Williams. Daarna blazen de blazers hun laatste tonen en begint de organisatie al met het opruimen van het plein. Rond twaalf uur ‘s nachts is het meeste troep opgeruimd en lijkt de rust te zijn teruggekeerd op het plein aan de Hart van Brabantlaan. Veel dronken zangers en zangeressen hebben zich begeven naar de stad of hebben ergens op de straat al het bier uitgespuugd waarmee de laatste herinnering aan de biercantus een feit is; de kater van de dag erna!

Nog niet genoeg gekregen van bier? Check deze tool met allemaal leuke weetjes over bier!