Ook in de Nederlandse wielersport is er vraag naar mechanische doping, vertelt fietsenspecialist Math Salden. Het onderwerp is in het nieuws gekomen door het waarschijnlijke gebruik van ‘hulpmotortjes’ in Italiaanse koersen.

In de topsport valt het bevestigen van een hulpmotortje onder mechanische doping, doordat fietsprestaties daardoor vergemakkelijkt worden. Veel speciaalzaken kunnen zo’n speciaal motortje in fietsen zetten. Math Salden kreeg een telefonisch verzoek: “Hij vroeg of we het zo konden maken dat het niet zichtbaar zou zijn”, vertelt hij. “Dat hebben we natuurlijk niet gedaan, wij zijn voor de wielersport, niet tegen.”

Begin dit jaar ging de Belgische Femke van den Driessche de geschiedenis in als eerste veldrijdster die betrapt werd op het gebruik van mechanische doping. Dat was voor journalisten reden om met een warmtebeeldcamera opzoek te gaan naar hulpmotoren. Naar eigen zeggen hebben ze die gevonden bij de trapas in zeven fietsen van professionele wielrenners. Dit gebeurde tijdens de Italiaanse koersen Strade Bianche en de Internationale Wielerweek Coppi en Bartali.