Verkeershufters zijn een groot probleem, vindt Ad Vonk van de ANWB. Desondanks worden hufters in het verkeer steeds minder vaak beboet. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). De reden hiervoor is tijdgebrek bij de politie. Maar waaraan herken je nu een verkeershufter? En hoe ga je er mee om?

Rudy van Esch van rijschool Van Esch komt vaak in aanraking met verkeershufters: ‘’Net nog. Op een 30 kilometerweg, waar iemand opeens begon te bumperkleven.’’ Bij het geven van lessen probeert Van Esch de leerlingen ook het sociale vlak van het verkeer bij te leren. ‘’Je moet de weg zien als één grote familie, zou je ook bumperkleven bij je tante?’’ Vonk is het eens met deze benadering: ‘’De weg is net de samenleving. Er zitten altijd wat rotte appels tussen. Vaak zijn hufters in het verkeer in zijn algemeenheid hufters.’’

Van Esch adviseert om rustig te blijven als je te maken hebt met verkeershufters. Verder moet je, jezelf volgens hem niet opfokken en ondanks alles aan de regels blijven houden. Vonk vindt het belangrijkste dat er met mensen in gesprek wordt gegaan. ‘’Er staan extreem hoge boetes op verkeersovertredingen. Als de politie in plaats daarvan met de hufters in gesprek gaat, gaan ze waarschijnlijk ook minder snel opnieuw de fout in.’’

tool