Mensen helpen met sport terwijl je ze amper hoort, dat klinkt als een onmogelijke opgave. Maar hier deinst Robin Frings niet voor terug. Vanaf zijn eerste levensjaar is hij door een hersenvliesontsteking volledig doof. Nu is de jonge sportieveling druk bezig met zijn eigen bedrijf waarbij hij als enige dove in Nederland personal training geeft aan mensen die wél horen.

In tegenstelling tot vele andere dove kinderen is Robin niet zijn hele leven naar een dovenschool gegaan, vanaf zijn tiende ging hij dagelijks met zijn persoonlijke tolk naar een reguliere basisschool. “Nederlands is niet mijn moedertaal, dat is gebarentaal”, vertelt Robin. “Doordat ik naar een normale basisschool ging, kreeg ik veel horende vrienden, dit heeft erg geholpen in mijn ontwikkeling met praten. Ik ben moeilijker te verstaan maar praat wel gewoon Nederlands.”

Sinds zijn derde heeft hij een cochleair implantaat aan zijn linkeroor, hierdoor hoort hij nu zestig procent aan één oor en helemaal niks aan het andere. Daardoor was hij vaak onzeker. Echt zelfvertrouwen kreeg hij pas toen hij begon met zijn MBO opleiding Sport & Bewegen. “Mijn school had in eerste instantie niet veel vertrouwen in mij, want hoe kan een dove jongen nou sportles geven? Nu blijkt dat dit juist heel goed werkt, omdat ik moeilijker te begrijpen ben, hebben leerlingen en klanten extra aandacht en concentratie voor wat ik vertel. Ze moeten hun best doen om mij te verstaan.”

‘Bellen gaat niet’

robin ptOndanks dat hij weinig hoort, heeft Robin andere manieren om goed te communiceren: “Ik kan heel goed liplezen dus ik begrijp heel veel, alleen bellen kan ik helaas niet. Ik wilde eigenlijk fysiotherapeut worden maar dit kon niet. Hierbij moet je namelijk veel met cliënten moet bellen en met collega’s overleggen. Vandaar dat ik nu een andere richting heb gekozen waarbij ik ook met mensen werk, want dat vind ik super leuk.”

Sinds hij ontdekt heeft dat hij het liefst met mensen werkt, kwam hij  begin dit jaar op het idee om een eigen bedrijf te starten. Hij hoeft dan ook geen drukke gesprekken te voeren met collega’s. “Als ik met een groep mensen aan tafel zit, krijg ik heel veel informatie niet mee, dus voor mezelf werken is beter. Eén op één praten gaat namelijk wel goed. Ik kreeg mijn eerste klant via via en ik heb inmiddels al tien mensen die ik train. Die hoef ik gelukkig niet te bellen, we whatsappen en mailen gewoon.”

Speciaal
DSC09231Ondanks dat doof zijn een beperking is, weet Robin het om te toveren tot iets positiefs. “Doordat ik doof ben, onthouden mensen mij. Mensen vinden het speciaal en willen daarom met me trainen. Via via vertellen ze het dan aan hun vrienden en daardoor krijg ik veel nieuwe klanten. De tien klanten die ik nu heb zijn wel een beetje het maximale omdat ik ook nog bij twee andere bedrijven als personal trainer werk.”

Klanten weten voordat ze met Robin’s  personal training programma starten waar ze aan beginnen. “Ik heb altijd eerst een introductiegesprek waarin ik vertel over wat ik heb.” Hier krijgt hij alleen maar positieve reacties op en volgens hem blijft het hier niet bij: “Ik wil mijn eigen sportschool beginnen. Ik weet nog niet of dit met of zonder collega’s wordt. Wat ik uiteindelijk wil is naamsbekendheid en een voorbeeld zijn voor andere doven.”