De leeftijd voor het minimumjeugdloon wordt verlaagd van 23 naar 21 jaar. Dit betekent dat jongeren van 21 en 22 ook het volwassen loon gaan verdienen. Ook wordt het loon vanaf 18 jaar verhoogd. ‘’Een memorabel moment’’, aldus Paul Haars, voorlichter bij jongerenorganisatie Young and United, die zich sterk maakt voor afschaffing van het minimumjeugdloon vanaf achttien.  

De nieuwe regels zullen vanaf 2019 worden ingevoerd. Young and United is tevreden over de vooruitgang: ‘’Het is een eerste stap in de goede richting. We hebben heel het jaar door actie gevoerd. Hierbij maakten we vooral gebruik van spraakmakende acties, zoals de stripact van vakkenvuller Soufian bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold”, vertelt Haars.

Vicepremier Lodewijk Asscher werkte vanaf het begin al mee aan de acties van Young and United. Haars laat weten dat zijn hulp heeft geholpen: ‘’Asscher vertelde ons dat we moesten volhouden en dat hij ook zijn best zou doen. Onder het mom ‘duurt lang’ hebben we hierna nog actie gevoerd. Het lijkt erop dat de rest van de politiek nu eindelijk heeft ingezien dat het jeugdloon achterhaald is.”

De jongerenorganisatie is nog niet klaar met actievoeren: ”Als 18-jarige moet je hetzelfde regelen en betalen als andere volwassenen, maar je krijgt niet hetzelfde betaald als volwassenen. Daarom strijden wij door voor de volledige afschaffing van het minimumjeugdloon vanaf 18 jaar”, aldus Haars.