Nieky Holzken werd afgelopen weekend voor het tweede jaar op rij wereldkampioen kickboksen. Maarten van Berlo is de krachttrainer en sporttherapeut van de bokser. “Nieky is een groot talent. Voor mij is het de kunst de juiste dingen aan te reiken om hem nog beter te maken.”

In Denemarken versloeg Holzken de Zwitser Yoann Kongolo in een spannende finale. “Aan het eind van de wedstrijd was de kans vrij groot dat Nieky ging winnen, maar ook toen moest hij nog tot de laatste seconde gefocust blijven. Elke fout kan fataal zijn, waardoor hij de wedstrijd alsnog verliest,” zegt Van Berlo. In de aanloop naar het WK heeft hij samen met Holzken veel getraind in oog-handcoördinatie, omdat wedstrijden op dat vlak kunnen worden beslist.

Trainingen
Al acht jaar lang werken Holzken en Van Berlo aan krachttraining, snelheid en de conditie van de kickbokser. Tijdens het WK in Denemarken bereidden ze zich samen voor op een wedstrijd. Van Berlo vindt het mooi om zo’n toernooi van dichtbij mee te maken. “Op die manier kan ik zorgen dat hij zo optimaal mogelijk wordt begeleid. Ik help hem bijvoorbeeld om zijn spieren een beetje los te maken. Daarnaast probeer ik hem ook tot rust te brengen.” Volgens Van Berlo haalt Holzken graag het maximale uit een training. “Het komt eerder voor dat ik hem moet afremmen dan stimuleren.” Van Berlo kijkt met een goed gevoel terug op het WK. “Het is een hele mooie ervaring om je steentje bij te kunnen dragen aan het succes van een wereldkampioen.”