De trap nemen in plaats van de lift om het aantal stappen op de stappenteller van je telefoon te halen. Of toch nog even een rondje uitzetten via Google om te hardlopen. Meer dan de helft van de jongeren zou de medische gegevens die zijn of haar smartphone verzamelt, afgeven aan de zorgverzekeraar in ruil voor korting.  Zorgverzekeraars zien het niet zitten.

Onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope laat zien dat 59% van de jongeren hun medische gegevens af willen geven voor korting op hun zorgverzekering. Het onderzoeksbureau schrijft dat kostenbesparing voor de jongeren de belangrijkste reden is om dit te doen. Een aantal zorgverzekeraars zien de voordelen hiervan niet. “De korting van de één wordt betaald uit de portemonnee van een ander. Zorg wordt niet goedkoper,” stelt Chris Oomen, communicatiemedewerker DSW.

Regels
Dennis Verschuren, communicatiemedewerker VGZ, voegt hieraan toe dat verzekeringen solidariteitsproducten zijn. Dat wil zeggen dat iedereen eraan meebetaalt en er iets voor terug krijgt. “Wij zijn helemaal niet bezig met deze gegevens van mensen”, vertelt Marie-José van Gardingen, communicatiemedewerker CZ. “Er wordt op dit gebied heel weinig geaccepteerd van zorgverzekeraars. Wij proberen gezonder leven wel te stimuleren door te investeren in preventie. Zo hebben wij contact met een leefstijlcoach in het ziekenhuis in Den Bosch.”

Volgens de regels mag er geen premieverschil zijn tussen verzekerden bij dezelfde zorgverzekeraar. Van Gardingen: “Wij zijn fel tegen meer premie vragen aan mensen die ongezonder leven. De definitie van ongezond is moeilijk te bepalen en controleren of iemand gezond of ongezond leeft”, zegt Van Gardingen

 Persoonlijk
“Medische gegevens moeten beschikbaar worden voor de mensen van wie de gegevens zijn. Dan kunnen zij er iets mee doen. Gezond leven is een cadeautje voor jezelf, daar hoeft geen korting aan te hangen”, vertelt Oomen. Verschuren voegt hieraan toe: “Het bevorderen van de gezondheid is goed, maar niet op deze manier.”