De Piushaven in Tilburg was er misschien helemaal niet meer geweest, maar het is er nog en daar maken ondernemers goed gebruik van. Negen bedrijven werken samen om een oude fabriek een tweede leven te geven. Horeca en winkels onder één dak.

De haven had bij de aanleg twee zogeheten ‘armen’, waarvan in 1983 één werd dichtgemaakt. De gemeente wilde ook van de tweede en laatste af, maar omdat er nog één bedrijf was dat de haven gebruikte voor transport, bleef het open. Hierdoor kon het havengebied later opgeknapt worden.

“We hebben geluk gehad met de financiële crisis in 2008”, vertelt initiatiefnemer Martin Huijbregts van bloemenwinkel Fiori, die al langer plannen had voor het gebied. “Door de crisis waren er minder investeringen in nieuwbouw. Anders zou dit deel van de haven misschien ook gedempt zijn.” Huijbregts kwam met het idee om de oude regenjassenfabriek nieuw leven in te blazen.

Vorig jaar had Guus Meeuwis vijf dagen lang een pop-up restaurant in het pand. Daarna waren de nieuwe ondernemers snel gevonden. Negen ondernemers zitten inmiddels samen in het Falcon. Van een bloemenwinkel tot een chocolatier en van een bakker tot een kookstudio.

Een kleine sfeerimpressie van de Piushaven en het Falcon: