Door de recente aanslagen in Parijs en Brussel willen de festivals in België drastische maatregelen nemen. De federatie van Muziekfestivals wil een verbod op handtassen en rugzakken binnen de hekken. De Nederlandse festivals lijken nog niet zo vastberaden om veranderingen aan te brengen.

Festivalganger Marty Pelzer is al jaren van de partij bij Day Dream, maar merkte dit jaar weinig verschil met voorgaande jaren. ‘’De beveiliging was iets actiever met mensen eruit plukken om te fouilleren, maar de aantallen vielen wel mee.’’ Volgens Pelzer waren er wel iets meer undercover beveiligers te vinden als je wist waar je moest kijken. Verder liet het festival The Flying Dutch weten geen verbod op handtassen en rugzakken te hanteren tijdens het dance festival.

Pinkpop

Binnenkort start weer de 47e editie van Pinkpop. Jan Smeets is oprichter en directeur van Pinkpop en vindt deze maatregelen erg overdreven. ‘’Wij hebben al maatregelen genoeg en dit lijkt me onzinnig. Zolang iedereen met de trein naar bijvoorbeeld Utrecht kan of naar een voetbalwedstrijd, lijkt mij een tassenverbod niet aan de orde.’’

Verder wil Smeets niks zeggen over welke maatregelen ze allemaal hebben getroffen. ‘’We gaan het gewoon doen zoals we dat alle jaren gedaan hebben en dat vinden we nu ook voldoende. Over hoe we het doen, doe ik geen verdere uitspraken.’’