Een oranje buiktruitje gekocht voor Koningsdag? Dikke vette pech. Haal je flitsende regenjas maar uit de kast, want we krijgen dit jaar een winterse Koningsdag. Natuurlijk maak jij er samen met je vrienden een gezellig warm feestje van, maar reken er maar op dat je het koud krijgt. Hoe beïnvloedt het winterweer de drugsrisico’s? Nieuwsredactie zoekt het voor je uit.

Dit jaar dus geen biertje in de zon tijdens koningsdag. Balen. Meteorologen zijn er unaniem over uit: het wordt rotweer. Zelfs Piet Paulusma zegt het, dus dan weet je dat het echt is. Door een noordwester wind kan Nederland rekenen op hagelbuien, natte sneeuw (!) en soms ook onweer. Klinkt niet als het ideale festivalweer. De organisatie van het Q-Factoryfestival in Amsterdam heeft daar niet bepaald zin in. Het partijtje zou buiten op het Atlantisplein zijn, maar is volledig naar binnen verplaatst. Ook leuk. De geschiedenis leert dat regen tijdens feesten voor vervelende situaties kan zorgen. In 2001 ging het op Dance Valley in Soesterbeek door weersomstandigheden mis. Doordat er te weinig bussen reden, konden duizenden bezoekers niet naar huis. Ze moesten zich toen urenlang in de regen vermaken. 700 mensen raakten onderkoeld. Zestig van hen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Het Q-Factoryfestival in Amsterdam verhuist dus naar binnen, maar niet elk feest neemt deze maatregel. Het überpopulaire 538Koningsdag-feest (op Ticketswap zoeken nog 1647 mensen naar een kaartje) in Breda blijft lekker buiten. Oranje handschoenen, anyone?

giphy1

Tijd voor tips. Als je van plan bent met een cola op de koning te proosten, is het advies simpel: neem een paraplu mee. Op Koningsdag wordt het namelijk maximaal negen graden met 90% kans op neerslag. De perfecte formule voor een verkoudheidje. Stiekem iets anders van plan? Dan even goed lezen. Op zomerfestivals worden feestgangers continu gewaarschuwd voor de gevaarlijke combinatie van drugs en zon. Vooral het slikken van xtc in de zomer is een risicootje. Er wordt dan ook aangeraden om één à twee glazen water per uur drinken en af en toe de schaduw op te zoeken. Met koud weer mogen die gevaren niet vergeten worden.

Drugs nemen is nooit zonder risico’s, maar geen paniek: het koude weer staat niet direct gelijk aan een enkeltje ziekenhuis. Aan het woord Raoul Koning van het Trimbos Instituut. Via De Drugs Infolijn geeft het instituut adviezen over drugs, gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. “Zorg er vooral voor dat je niet onderkoeld raakt”, zegt Raoul. “Door de drugs die je gebruikt, merk je vaak niet dat je lichaamstemperatuur verandert. Bij alcohol lijkt het alsof je lichaamstemperatuur stijgt, maar in werkelijkheid daalt die juist. Daarom is het belangrijk dat je warme kleding draagt.” Raoul geeft aan dat het slim is om verschillende lagen kleding te dragen, want op die manier ben je voor elke temperatuur gekleed.

Het houdt niet op bij een warme jas. Goede voorbereiding is volgens Raoul ook erg belangrijk: “Waarschijnlijk ben je een hele dag aan het feesten. Het is dus belangrijk dat je niet te enthousiast aan alle drank en drugs begint. Eet goed en denk na over je vervoer naar huis.”

Nou, dat komt wel goed. Lang leve de koning!

giphy2