Mannelijke bestuursleden zien de ‘genderongelijkheid’ bij bedrijven liever niet verdwijnen, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Harvard. Een ontwikkeling die volgens Lisa Bouyeure, neerlandica en feministe, ‘erg zorgelijk’ is. 

Volgens Bouyeure is er al lange tijd sprake van een ‘cultureel mannenquotum’. “Er is geen wet die voorschrijft dat er meer mannen dan vrouwen moeten worden aangenomen, maar het is ons cultureel ingegeven.” Daarom is Bouyeure ook voor een vrouwenquotum bij bedrijven, zoals nu al gebeurt in verschillende Scandinavische landen. “Ook zonder vrouwenquotum zal de ongelijkheid wel recht worden getrokken, maar dan gaat er nog erg veel tijd overheen,” aldus Bouyeure.

“Een verhouding van 30 procent vrouw is al een goed begin”

Een vrouwenquotum in het bedrijfsleven helpt tegen de culturele reflex dat we bepaalde kenmerken als ‘mannelijk’ zien, zoals bijvoorbeeld daadkracht, autoriteit en leiderschap, zegt Bouyeure. “Een quotum van precies 50/50 is onmogelijk, maar een verhouding van 30 procent vrouw moet al een heel goed begin zijn. Nu is het zo dat als een vrouw zwanger wordt, zij zwangerschapsverlof krijgt en de mannen maar enkele dagen. Als mannen een langere periode vrij krijgen, worden de zorgtaken niet automatisch bij de vrouw neergelegd.” Op die manier heeft de vrouw meer kansen binnen een bedrijf, meent Bouyere.